Architectuur

Architectuurrreis Rotterdam op 8 mei

Architectuurrreis Rotterdam op 8 mei
De Rotterdam
Op 8 mei neemt Architectuurwijzer u mee naar Rotterdam, voor een bezoek aan de Van Nelle Fabriek, de Markthal en De Rotterdam. Ze delen dezelfde schaalgrootte maar hebben niet dezelfde filosofie. De Markthal en De Rotterdam vormen allebei het recente resultaat van Publiek-Private Samenwerkingen (PPS), terwijl de Van Nelle Fabriek een voorbeeldig hergebruik is van monumentale architectuur.

Van Nelle Fabriek (Brinkman - van der Vlugt)

De Van Nelle Fabriek in de Delfthavense Schie is één van de belangrijkste iconen van het Nieuwe Bouwen in Nederland. Vooraanstaande architecten noemden de fabriek ‘het mooiste schouwspel van de moderne tijd' (Le Corbusier, 1932) en ‘een gedicht in staal en glas' (Robertson en Yerbury, 1930). Aanvankelijk beperkt tot de handel in koffie, thee en tabak werd de fabriek in 1998 een rijksmonument met een nieuwe functie. Meer dan vijftig bedrijven van creatieve aard vonden er een thuis. Architect Wessel de Jonge paste het complex aan volgens de eisen van deze tijd. In 2014 kende de UNESCO de Van Nelle Fabriek de status van Werelderfgoed toe.

Markthal (MVRDV)

De overdekte markthal in het Laurenskwartier blaast het concept van de traditionele markt nieuw leven in. De ‘Koopboog', zoals de Rotterdammers hem omdoopten, is een constructie waarbij meer dan 200 appartementen zich plooien in een boog over een versmarkt. Het grijze natuurstenen gebouw, dat in 2014 opende, heeft naast de boogvorm aan beide kopse kanten een glazen gevel. De gelamineerde glaspanelen hangen in de grootste kabelnetgevel van Europa. De 'Sixtijnse Kapel van Rotterdam' - een 11.000 m2 groot kunstwerk van Arno Coenen en volgens sommigen het grootste ter wereld - bekleedt de binnengevel van de Markthal.

De Rotterdam (OMA - Office for Metropolitan Architecture)

Dit nieuwe mixed-use complex vormt de belichaming van de ‘bigness' die Rem Koolhaas propageert. De drieledige toren op ‘Kop van zuid' werd ontworpen in 1998 en uiteindelijk geopend in 2013. Opgeladen met 160.000 m2 nieuwe woon-, werk- en ontspanningsruimte is het de vertaling van het concept ‘verticale stad', zoals architectenbureau OMA het omschrijft. Functies zijn gegroepeerd in blokken, waarbij de verschillende gebruikersgroepen elkaar op verschillende plaatsen ontmoeten. Niet alleen is dit paradepaardje een nieuwe telg in de indrukwekkende skyline van Rotterdam, bovendien is het één van de grootste gebouwen in Nederland.

Praktische informatie en inschrijven via deze link

Ook interessant