Nieuwbouw

De Rotterdam wordt vrijdag opgeleverd

Vrijdag vindt de officiële oplevering van De Rotterdam plaats. Het door OMA ontworpen complex is met 160.000 vierkante meter vloeroppervlak het grootste gebouw van Nederland. Over de bouw is vier jaar gedaan. Het bouwwerk op de Wilhelminapier, bestaande uit drie onderling verbonden torens van elk 150 meter hoog, is ontworpen als een verticale stad. De verschillende functies zijn gescheiden gegroepeerd, maar de gebruikers zullen elkaar op verschillende plekken in het complex ontmoeten.

Het programma omvat kantoren, appartementen, een hotel, conferentieruimten, sportfaciliteiten, winkels, restaurants en cafés. Over de kantoorfunctie heerst de nodige kritiek, er wordt gevreesd dat het De Rotterdam andere kantoren in de stad leeg zal trekken.

Ook het feit dat de gemeente een deel van de kantoren zal gaan huren, leverde fronsende wenkbrauwen op. Rotterdam moet de komende jaren flink bezuinigen en laat daarnaast een nieuw stadskantoor bouwen, eveneens ontworpen door OMA.

De oplevering volgt meer dan vijftien jaar na de feitelijke start van het project, in 1997. Vrijdag gaan de publieke ruimtes open, vanaf 1 december zullen de eerste bewoners hun intrek nemen. Het hotel opent begin 2014 zijn deuren.

Meer afbeeldingen vindt u op Architectenweb.nl

Ook interessant