Architectuur

Architectuurprijs Leuven: Prijs van de vakjury

In opdracht van de stad organiseert de vzw Stad en Architectuur de Architectuurprijs Leuven. De winnaar van de Prijs van de vakjury is Stéphane Beel Architecten met de kantoren van het UZL Gasthuisberg.
De vakjury plaatste de Leuvense projecten in een brede context en toetste ze aan wat elders in België en Europa gebouwd wordt. De jury stelde “dat architectuurkwaliteit zich vooral daar bewijst waar de context van de bouwopgave serieus wordt doorgrond om vervolgens op een gevoelige en een intelligente manier met deze randvoorwaarden om te gaan.

Het nieuwe kantoorgebouw van het UZL Gasthuisberg diende rekening te houden met de problematische randvoorwaarden van de omgeving, de massale en ongedifferentieerde ziekenhuisarchitectuur die als louter functionele megastructuur werd opgetrokken.
De jury had een bijzondere waardering voor de beheerste en deskundige houding waarmee de architect de complexiteit van het vraagstuk heeft doorgrond en begrepen. Zo hanteert de architect een eigen vormentaal en materialisatie maar schrijft zich daarmee op een uiterst gevoelige manier in in de bestaande architectuur. Het resulteert in een sober maar sterk gebouw dat de hele situatie in zekere zin verduidelijkt. De jury acht het ambitieniveau en de uitstraling van dit project bijzonder hoog.”

VAKJURY
Jan De Vylder, architect De Vylder Vinck Taillieu (voorzitter van de jury)
André Loeckx; Professor KU Leuven, departement ASRO
Philippe Vierin, architect noA architecten
Jo Lefebure, architect Dienst Monumentenzorg en Architectuur Stad Gent Christian Rapp, architect Rapp+Rapp

Ook interessant