Architectuur

Architectuurprijs Leuven: Prijs van de ambtelijke jury

In opdracht van de stad organiseert de vzw Stad en Architectuur de Architectuurprijs Leuven. Winnaar voor de Prijs van de ambtelijke jury is Ingenieur-architecten T’Jonck-Nilis met het OPEK (Openbaar Entrepot voor de Kunsten).
De ambtelijke jury, die de lijnen van het stedelijke denken over de stad Leuven uitzetten, reflecteerden op de gerealiseerde projecten in het licht van hun doelstellingen. De jury koos als prijswinnaar de verbouwing van het voormalige douanekantoor aan de Vaartkom tot Openbaar Entrepot voor de Kunsten, waarin zeven professionele culturele organisaties een nieuw onderdak vonden.

Voor de jury is het gebouw “van een bijzondere maatschappelijke relevantie voor de hele stad. Met groot respect voor het bestaande monument en zonder gebukt te gaan onder het extreem lage budget hanteert de architect op een intelligente wijze de beperkingen van de opgave. Met minimale middelen worden nieuwe functies geïntegreerd en met grote inventiviteit financieel haalbaar gemaakt. Maar evengoed wordt ook bewust leegte gelaten tussen de functies om de beoogde kruisbestuivingen tussen kunst en educatie mogelijk te maken. Deze openheid is doorheen het hele gebouw op een subtiele wijze zichtbaar en voelbaar. De terughoudendheid die dat vergt, doet op een voortreffelijk manier recht aan de bedoeling van het gebouw, een venster te zijn op de culturele activiteiten in de stad.”

AMBTELIJKE JURY
Muriel Degelin, Boudewijn Debonnet en Lies Allard, allen Stad Leuven
Tom Raes, Provincie Vlaams-Brabant
Sabine Weynants, departement RO Vlaamse overheid

Ook interessant