Architectuur

Architectuur toont zich weer aan publiek

Kennismaken met architecten of meehelpen met een geïmproviseerde herinrichting van een plein. Het kan allemaal tijdens de 25e Dag van de Architectuur, die dit weekend plaatsvindt. Door heel Nederland organiseren lokale architectuurcentra en andere initiatiefnemers activiteiten rond het thema ‘zelfverzonnen’.

Particulier opdrachtgeverschap, projecten van niet-institutionele ontwikkelaars, het zijn allemaal voorbeelden van ‘zelfverzonnen’ initiatieven die leiden tot architectuur. De Dag van de Architectuur 2011 gaat erover. Het publiek kan op interactieve wijze kennismaken met de ‘zelfverzonnen’ aspecten van het vakgebied.

Soms kunnen de bezoekers zelf in de huid van een architect kruipen. In Nijmegen mag iedereen bijvoorbeeld meehelpen om het Mariënburgplein met behulp van achthonderd verhuisdozen te herinrichten. In andere steden kunnen belangstellenden weer zien waar particulier opdrachtgeverschap toe kan leiden, zoals in Almere en Lelystad.

Dit jaar stellen openen meer dan tweehonderd architectenbureaus hun deuren voor het publiek. Ook zijn er andere ontmoetingsmogelijkheden met architecten, in de vorm van ‘spreekuren’ of ontwerpsessies. Misschien leidt het, met ondersteuning van de alom aanwezige BNA-campagne Goed Plan? Architect!, zelfs tot nieuwe opdrachten.

Lees verder op Architectenweb.nl