Architectuur

Architectuur Biënnale van Venetië 2010

Eind augustus zetten architectuurliefhebbers over heel de wereld koers richting Italië, voor de twaalfde Architectuur Biënnale van Venetië. Het Nederlands Paviljoen laat met een totaalinstallatie zien dat architectuur kan bijdragen aan het signaleren en oplossen van de complexe opgaven waar de wereld op dit moment voor staat. De tentoonstelling wordt verzorgd door het Nederlands Architectuurinstituut (NAi), met bureau Rietveld Landscape als curator. De biënnale duurt van 29 augustus t/m 21 november 2010.

In het vak architectuur liggen grote kansen. Kansen op oplossingen voor complexe, mondiale problemen. Kansen op een betere leefomgeving. Kansen, kortom, die ontwerpers wereldwijd met twee handen moeten grijpen. Daarom pleit het NAi met Architectuur als Noodzaak voor architectuur die niet alleen functioneel en esthetisch is, maar tevens oplossingen biedt voor de grote vraagstukken van onze tijd. En voor die boodschap is de Architectuur Biënnale van Venetië, waar de gehele internationale architectuurgemeenschap eens per twee jaar samenkomt, het ideale podium.

NAi & Rietveld Landscape

Het NAi heeft bureau Rietveld Landscape gevraagd om als curator invulling te geven aan de tentoonstelling. Het bureau, dat in 2006 de Prix de Rome Architectuur won, zoekt architectonische antwoorden op belangrijke maatschappelijke vraagstukken: overstromingen, de voortschrijdende verstedelijking, extreme regenval en droogte, ecologie en duurzaamheid, infrastructuur, de veranderende betekenis van de openbare ruimte. Het bureau omschrijft zijn ontwerpen als strategische interventies, zorgvuldig gekozen ingrepen in stad of land die gewenste ontwikkelingen in gang zetten. Rietveld Landscape benut de kracht van grootschalige ontwikkelingen en processen om bestaande kwaliteiten een nieuwe context en betekenis te geven. Door krachten te bundelen en disciplines te verbinden, brengen zij verandering tot stand; een ontwerphouding die overeenkomt met de architectuurpraktijk zoals deze wordt gezien in de innovatie-agenda van Architectuur als Noodzaak.

Aan Rietveld Landscape is gevraagd om in het Nederlands paviljoen een statement te maken over de potentie van landschapsarchitectuur, stedenbouw en het publiek domein. Het doel? Zowel ontwerpers als opdrachtgevers en beleidsmakers inspireren en stimuleren om de potentie die het ontwerpvak heeft, ten volste te benutten en zo dichterbij de oplossing van grote maatschappelijke vraagstukken te komen.

Ronald Rietveld (Rietveld Landscape): "De echte kansen voor verandering liggen vaak op een hoger schaalniveau (bijvoorbeeld regionaal, nationaal of internationaal), of in het verlengde van de lange termijn ambities van de opdrachtgever."