Nieuwbouw

Architecten: nieuwbouw Europol trekt terrorisme aan

De nieuwbouw van Europol in de Haagse wijk Statenkwartier heeft een 'terrorisme aanzuigende werking' en moet in heroverweging worden genomen. Dat stellen stedenbouwkundigen en architecten in een manifest aan het college van burgemeesters en wethouders.

Vandaag houdt de Adviescommissie bezwaarschriften van de gemeente een hoorzitting. Bedrijven en omwonenden dienden in de afgelopen periode bijna driehonderd bezwaarschriften in tegen de bouwvergunning voor het pand voor de Europese politieorganisatie aan de Eisenhowerlaan.

"De locatiekeuze is niet vanzelfsprekend. Er zijn nog geen richtlijnen ontwikkeld voor het omgaan met zwaarbeveiligde instellingen in stedelijk gebied", zo uiten de stedenbouwkundigen en architecten hun zorgen.

De bewoners vrezen ook voor de veiligheid in hun wijk. "Er zijn in het verleden al bombrieven bezorgd bij Europol. Bovendien ligt in de buurt ook het Joegoslavië Tribunaal en daar komt misschien Eurojust nog bij. De gemeente creëert problemen door instellingen met een verhoogd veiligheidsrisico bij elkaar te zetten. En er zijn voldoende alternatieve locaties", aldus een woordvoerder van het wijkbestuur Statenkwartier.

Het kantooroppervlak van de nieuwbouw, op de plek waar vroeger de Statenhal stond, wordt 32.000 vierkante meter groot. Ook daar hebben de bezwaarschriften betrekking op. "De Statenhal was vijftien meter hoog, dit nieuwe gebouw wordt drie keer zo hoog. Dat is niet wat de gemeente ons eerder voorspiegelde", aldus de zegsman.

Als de bouw doorgaat is het Europolgebouw waarschijnlijk eind 2009 klaar.

Ook interessant