Architectuur

Architect kop van jut in Ghislenghien-proces

Algemene consternatie nop het Ghislengien-proces. Niet Fluxys maar de archuitect kreeg de zwarte piet toegeschoven. Moet elke architect zich nu zorgen maken? Vlaamsearchitectuur.be legde de vraag voor aan Karl Vinck, zaakvoerder van Assiver bouwverzekeringen. Assiver verleent gespecialiseerd verzekeringsadvies aan architecten en ingenieurs zonder verbonden te zijn aan één van de 4 verzekeraars die in België op deze markt actief zijn.

NUTSMAATSCHAPPIJ – ARCHITECT = 1-0

Het had een krantenkop kunnen zijn. Het begin van de berichtgeving over de rechterlijke uitspraak n.a.v. de ramp in Ghislenghien. De rechtbank oordeelde streng … voor de slachtoffers en de enkele verantwoordelijken. Elf beklaagden werden vrijgesproken.

De meningen zijn verdeeld. Volgens sommigen is er “moedig recht gesproken” doordat de rechter riskeerde in te gaan tegen het gemeengoed dat “de grote jongens” hun brede rug maar moeten bol zetten en de vergoedingen ophoesten. Anderen zien in de uitspraak een aanfluiting van het democratisch rechtstelsel en roepen “klassenjustitie”.

Over de inhoud van dit proces kan en wil ik me niet uitspreken. Dat hoeft ook niet.
In de marge ervan is er genoeg om bij stil te staan en om te overwegen.

Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be