Architectuur

Architect fulmineert openlijk tegen opdrachtgever

Door de warmte en het wereldvoetbalgeweld wat weinig nieuws in architectenland; we wachten met spanning op de komende uitslag van ArchiPrix en de Prix de Rome en op de aftrap van de Dag van de Architectuur in Hilversum...

Daarom na ons eerdere bezoek aan de WK-stadions van het Nederlands elftal [zie BOX-bericht 1.180 hieronder] maar even terug naar Duitsland. Want daar gebeurde toch iets opmerkelijks: de architect van het zojuist geopende en spectaculaire Berlijnse Hauptbahnhof [zie foto's] deed in een vlammend ingezonden betoog in de Sueddeutsche Zeitung en onder de kop 'Banale Circusdecoratie' een onthullend boekje open over zijn opdrachtgever.



Scherpere kritiek werd in het openbaar zelden vertoond en het is dan ook opvallend dat alleen de redactie van CoBouw het stuk signaleerde. De tekst van architect Meinhard von Gerkan - medeoprichter van GMP Architekten, een van de grootste architectenbureaus van Duitsland - concentreert zich op de wat hem betreft ongeoorloofde architectonische inmenging van zijn opdrachtgever. Von Gerkan: "[...] De stationschef doet alsof hij alles eigenhandig uit zijn hoge hoed heeft getoverd. [...] De twee ergste verminkingen zijn voldoende bekend: de inkorting van de overkapping en de banale verlichting van het interieur. [...]" De als bezuiniging afgedwongen inkorting met enkele tientallen meters leverde volgens de architect juist 40 miljoen meerkosten op en de binnenverlichting werd stiekum via een andere architect gerealiseerd.

Tot in de hoogste kringen heeft Von Gerkan die verkorting proberen tegen te houden. Toenmalig Bondskanselier Schroeder voegde hem echter toe: "Mensch, Gerkan, die Wurst is lang genug; ich sehe sie jeden Tag." Maar bij zijn afscheid van het kanselierschap draaide hij bij: "Der Architekt hat Recht, die Wurst ist abgebissen - vorne und hinten." En even verderop doet de teleurgestelde architect een klemmend beroep op de huidige premier Angela Merkel om de aantastingen alsnog ongedaan te maken. Zijn kritiek werd hem trouwens niet in dank afgenomen: ondanks dat hij de enige persoon was die de 14 jaar die het project in beslag nam compleet meemaakte, werd hij niet eens uitgenodigd voor de opening.