Architectuur

Architect Hans Boot overleden

Architect Hans Boot is overleden. Dat heeft Broekbakema, waarvan hij tussen 1971 en ’88 directielid is geweest, bekendgemaakt. Boot ontwierp onder meer de centrale bibliotheek van Rotterdam en de Amrobank in Amsterdam. Boot kwam in 1956 bij architectenbureau Van den Broek en Bakema werken. Een van de eerste projecten waar hij aan meewerkte, was de faculteit Bouwkunde van de toenmalige Technische Hogeschool Delft (afgebrand in 2008). Tot zijn eerste ‘eigen’ projecten behoorde cultureel centrum De Klinker in Winschoten (1968, inmiddels gesloopt).

In 1977 maakte Boot namens zijn bureau het winnend ontwerp voor de centrale bibliotheek van Rotterdam. Het gebouw was ontworpen als een warenhuis met roltrappen in een centrale vide, met uitzicht op de stad. Het ontwerp strekte zich uit tot het omliggende gebied, waar de treintunnel nog gebouwd moest worden.

“Het plan ging uit van lichtgewicht markthallen en behoud van het oude NS-station Blaak. Tot grote woede van Boot werden later naast de bibliotheek de kubuswoningen en het 'Potlood' van Piet Blom gerealiseerd. De bibliotheek verloor zijn beoogde context”, schrijft Meindert Booij, huidig directielid van Broekbakema in een In Memoriam.

U kunt het volledige In Memoriam hier lezen.

Ook interessant