Vloerbekleding

Aquajet technologie Forbo Flooring verheft linoleum tot kunst

Linoleum en de aquajet technologie van Forbo Flooring liggen aan de basis van de realisatie van het unieke grootschalige tentoonstellingsproject ‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’ in het M HKA (Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen). De tekst en beeld van het dubbelportret van Liam Gillick en Lawrence Weiner kregen visueel vorm dankzij de aquajet technologie en Marmoleum linoleum van Forbo Flooring. Deze biedt talloze creatieve mogelijkheden om zeer gedetailleerde hedendaagse ontwerpen te realiseren in linoleum.

Het M HKA realiseert met het werk ‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’ in samenwerking met Forbo Flooring één van de meest ambitieuze projecten in de geschiedenis van het museum. Het werk is een vloersculptuur met een oppervlakte van 1.600m2 linoleum, waarvan 200m2 uitgesneden tekst, waarmee het meteen het grootste kunstproject wereldwijd van die aard is. De vloersculptuur is van de hand van Liam Gillick en Lawrence Weiner, twee invloedrijke kunstenaars uit New York; één icoon van de conceptuele kunst en één emblematische vertegenwoordiger van het neoconceptuele réveil van de jaren negentig. Voor beide kunstenaars is dit het eerste ambitieus opgezette museale tentoonstellingsproject in België sinds jaren.
‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’ slaat op de combinatie van het samenspel welke materiaal en tekst ordent en tot een kunstwerk maakt (syntaxis) en op de samenwerking van de op elkaar aangewezen kunstenaars (afhankelijkheid).
Forbo Flooring, wereldleider in linoleum, toont met het dubbelportret van Liam Gillick en Lawrence Weiner de vrijwel onbeperkte ontwerpvrijheid met linoleum. Linoleum van Forbo Flooring, wordt al meer dan 100 jaar wereldwijd aangewend als vloerbekleding in publieke gebouwen en private woningen en blijkt dus, 111 jaar na zijn uitvinding, meer dan actueel.
Omdat de kunstenaars voor hun kunstwerk zeer bewust opteerden voor een organisch materiaal met een rijke traditie, was linoleum een vanzelfsprekende keuze. Het is een industrieel product dat tegelijk een licht nostalgische sfeer van vroegere moderniteit oproept en het perfecte medium en materiaal is voor het materialistische karakter dat het oeuvre van Lawrence Weiner kenmerkt. De materiaalkeuze kant zich resoluut tegen de naoorlogse boom van goedkopere plastic en synthetische materialen van veelal inferieure kwaliteit en opteert voor het duurzame en ‘groene’ natuurproduct linoleum.



Naast de originele materiaalkeuze is ook de vorm van het kunstwerk uniek. Quasi alle kunst wordt verticaal geconcipieerd, waarbij de verticale as het primaire principe is van de ruimtelijke zingeving en waarbij men terugvalt op een zeker hiërarchisch denken (boven en onder, hoofd en voeten, hemel en aarde). ‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’ is echter een horizontaal kunstproject. Dit horizontalisme zorgt voor een unieke beleving van deze vloersculptuur die zich eindeloos en quasi onbegrensd uitstrekt over de volledige verdieping van het museum omdat het onmogelijk is om het in één oogopslag waar te nemen. Het beeld moet letterlijk bewandeld, beleefd en stapsgewijs met de voeten verkend worden.

Ingaan op de uitnodiging van het M HKA en de kunstenaars om het werk te realiseren was geen evidente beslissing voor Forbo Flooring. Het ging immers over een belangrijke uitdaging om de vloersculptuur te realiseren binnen een uiterst kort tijdsbestek van 2,5 weken met de geavanceerde aquajet techniek en een complex ontwerp, wetende dat ze na drie maanden tentoonstelling onherroepelijk verdwijnt. “Het proces van creatie tot realisatie loopt echter parallel met de architecturale trajecten die wij in samenspraak met bouwheren, architecten en plaatsers dagelijks uitwerken en bood ons een unieke kans om linoleum met zijn rijke 111 jaar oude traditie als product van de toekomst te tonen in een hedendaags kunstproject. Als marktleider zien wij het als deel van onze missie om het groene en veelzijdige karakter van linoleum breed kenbaar te maken. We zijn dan ook zeer trots op dit unieke kunstwerk,” aldus Joris Mertens, General Manager Forbo Flooring Belux.

Onbeperkte toepassingen

‘Een syntaxis van afhankelijkheid:’ demonstreert overtuigend hoe linoleum zich leent tot zeer hedendaagse toepassingen die passen bij elke architectuur en interieur inrichting. De aquajet snijtechnologie en de vele mogelijkheden qua kleur en design creëren talloze ontwerpmogelijkheden tot de meest gedetailleerde reproducties. Dankzij de computergestuurde waterstraal onder zeer hoge druk met een snij-breedte van minder dan 3mm konden de kunstenaars voor hun project in het M KHA teksten en vormen zeer precies en feilloos laten snijden uit de linoleum vloerbekleding en ook werken met complexe kleurcombinaties. De toepassingsmogelijkheden zijn eindeloos, of het nu gaat om een themavloer, een kunstwerk of een logo.

‘Groene’ vloerbekleding

Linoleum is van nature uit zowat de meest duurzame vloerbekleding die er bestaat. Linoleum van Forbo is samengesteld uit 97% onuitputtelijke grondstoffen, waarvan 70% nagroeibaar. Het wordt vervaardigd uit lijn- en tallolie, gomhars, houtmeel, kalksteen en jute. Daarom is het een zeer ecologisch verantwoorde en duurzame oplossing voor vloerbekleding. Na een levensduur van meer dan 25 jaar zijn de linoleumresten bovendien composteerbaar of aanwendbaar voor energieopwekking door verbranding. Forbo Flooring versterkt dit nog door een duurzaam inkoopbeleid, het terugdringen en recycleren van restproducten en het gebruik van 100% groene energie. Het Marmoleum linoleum van Forbo Flooring heeft op de commerciële markt met grote voorsprong de kleinste ecologische voetafdruk. Dit dankzij de ‘field to field’ werkwijze van Forbo Flooring waarbij alle onderdelen van de keten, van de grondstoffen tot de productieprocessen, werken volgens de principes van reductie (van CO2 uitstoot), herbruikbaarheid en recycleerbaarheid (van alle gebruikte materialen). Via een levenscyclusanalyse uitgevoerd door onafhankelijke auditors, wordt de totale milieubelasting gemeten en gecertificeerd voor de hele levenscyclus van het product. Dit gebeurt van bij de winning van de benodigde grondstoffen over productie, transport, gebruik tot afvalverwerking.

“Naast het mooie en innovatieve design van het Forbo Flooring Marmoleum linoleum willen wij als marktleider ook toonaangevend zijn op het vlak van duurzaamheid en milieubehoud. Wij zijn er fier op dat Liam Gillick en Lawrence Weiner voor hun tentoonstellingsproject in het M KHA gebruik maakten van Forbo Flooring linoleum en zo de quasi onbeperkte creatieve mogelijkheden van deze zeer duurzame en ecologische vloerbekleding op een unieke manier in de verf zetten,” besluit Joris Mertens.