Appartementen in Vlaanderen bezig aan stevige opmars

  BE   11 december 2015 Bron: Logic-Immo
Appartementen in Vlaanderen bezig aan stevige opmars
Hoewel veel mensen nog altijd dromen van een huis op een mooi lapje grond, winnen appartementen de laatste tijd flink wat terrein. Vooral sinds de economische crisis zich in 2009 liet voelen, is er beduidend meer vraag naar appartementen in Vlaanderen. Een huis met tuin is niet langer de standaard. In de eerste vijf maanden van 2015 was het merendeel van de bouwvergunningen in Vlaanderen – zo’n 60 procent – bestemd voor appartementen. Een opmars die al enkele jaren aan de gang is. Volgens de krant De Tijd kwam de ommekeer er in 2009, toen de economische crisis zich voor het eerst ook op de Belgische huizenmarkt liet voelen. Om kosten te besparen op zowel wonen als vervoer, zijn appartementen in de stad of de dorpskern een ideale oplossing.

De cijfers zijn opvallend, want twintig jaar geleden – in 1995 – werden 65 procent van de Vlaamse bouwvergunning afgeleverd om een grondgebonden woning te bouwen. Er lopen met andere woorden almaar minder Vlamingen rond met ‘een baksteen in de maag’.

Waarom een appartement?

Wie kiest er zoal voor een appartement anno 2015? Dat blijken vooral jonge mensen te zijn, millennials die op zoek zijn naar een spannend leven in een meer stedelijke omgeving. Maar ook tweeverdieners die de files willen vermijden, kiezen almaar meer voor een appartement in de stad, dicht bij het werk. Ten slotte zien we ook een toename van babyboomers – de generatie geboren na de Tweede Wereldoorlog – die liever in een praktisch appartement wonen.

Een bepalende factor in de keuze van een appartement is het kostenplaatje van een huis. Vooral de bouwkosten schrikken nogal wat Vlamingen af. Terwijl de lonen er de laatste jaren niet bepaald op zijn vooruitgegaan, zijn de nieuwbouwprijzen wel toegenomen. Daar zitten de strengere energie- en isolatienormen voor iets tussen, meent de bouwsector.

Kleinere appartementen

De Vlaamse appartementen worden niet alleen populairder, maar ook kleiner. In de jaren tachtig was een appartement in Vlaanderen gemiddeld 125 vierkante meter groot. Vandaag bedraagt de gemiddelde oppervlakte van een appartement slechts 65 vierkante meter.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo