Vastgoed

Antwerpen pakt wooncrisis aan met eerste wooncahier

Antwerpen pakt wooncrisis aan met eerste wooncahier
De woondruk in de provincie Antwerpen neemt al jaren toe, wat betaalbaar wonen steeds moeilijker maakt. Lokale besturen staan voor de uitdaging om met gerichte investeringen het woningaanbod toegankelijk te houden. Momenteel wachten ruim 67.000 huishoudens op een sociale woning, wat de noodzaak van actie onderstreept. Met het nieuwe wooncahier "Sleutels tot betaalbaar wonen" reikt de provincie nu concrete oplossingen aan.

Deze publicatie geeft lokale besturen praktische instrumenten om hun woonbeleid te versterken. Dankzij duidelijke acties en inzichten kunnen ze gericht inspelen op de groeiende woonnoden. De provincie ondersteunt gemeenten in dit proces, zodat zowel beleidsmakers als bewoners profiteren van deze initiatieven.

"Wonen is een grondrecht," zegt gedeputeerde Beels. "Het is het eerste waar je mee te maken krijgt als je 's ochtends opstaat en het laatste waar je mee geconfronteerd wordt als je gaat slapen. Dit wooncahier biedt concrete en werkbare tools die lokale besturen nu nodig hebben om betaalbaar wonen waar te maken. Het is nu aan hen om deze kans te grijpen en ermee aan de slag te gaan. De provincie staat klaar om hen hierin te ondersteunen."


Wat vind je in het wooncahier?

  • Cijfers en analyse: de publicatie biedt inzicht in de breedte van het probleem, met cijfers die de urgentie van betaalbaar wonen aantonen.
  • 25 acties: concrete en werkbare initiatieven uit verschillende gemeenten die aantonen hoe je betaalbare woningen kunt creëren.
  • 30 praktijkvoorbeelden: bestaande voorbeelden van lokale besturen die het verschil maken op het terrein
  • Samenwerking als sleutel: betaalbaar wonen is alleen haalbaar als lokale besturen, andere overheden en de private sector de handen in elkaar slaan.



Antwerpen pakt wooncrisis aan met eerste wooncahier

Praktijkvoorbeelden die het verschil maken

Turnhout – Leegstand bestrijden met renovatiepremies voor handelspanden
De stad Turnhout pakt leegstand aan door handelspanden om te vormen tot woningen. De stad biedt eigenaars van leegstaande handelspanden renovatiepremies 10.000 euro voor structurele werken en 10.000 euro voor gevelrenovatie. Als voorwaarde moeten de vernieuwde woningen vijf jaar lang tegen een betaalbare huurprijs verhuurd worden. Turnhout ondersteunt eigenaars bovendien met technisch advies en ontwerpbegeleiding. Dit project heeft al geleid tot de herbestemming van twee panden tot woningen, en zes andere panden zijn inmiddels aangepast. Het is een krachtig voorbeeld van hoe een stad leegstand kan tegengaan en tegelijkertijd betaalbare woningen kan creëren in het stadshart.

Mechelen – Grondruil en budgethuur als hefboom voor betaalbaar wonen
In de wijk Nieuw Noord werkte de stad Mechelen samen met woonmaatschappij Woonland en ontwikkelaars IBO/Investpro en Resio om 16 sociale huurappartementen en 32 budgethuurappartementen te bouwen. Dankzij een grondruil met de stad, waarbij de voetbalclub Racing Mechelen kon blijven bestaan, kreeg de stad een terrein waarop energiezuinige woningen werden gebouwd. De budgethuurappartementen worden verhuurd aan een prijs die minstens 15% onder de markthuur ligt. Dit project toont aan hoe samenwerking tussen lokale besturen, woonmaatschappijen en ontwikkelaars kan leiden tot betaalbare huisvesting voor een brede groep inwoners.

Antwerpen – Samen renoveren maakt betaalbaar wonen haalbaar
In Antwerpen wordt gewerkt aan het verduurzamen van oudere appartementsgebouwen met meerdere eigenaars. Veel van deze gebouwen zijn moeilijk te renoveren door gebrek aan afstemming en middelen. De stad biedt mede-eigenaars financiële steun om hun gebouwen energiezuinig en comfortabel te maken. Tot 7.500 euro kan ontvangen worden voor het opstellen van een renovatieplan, en tot 12.000 euro per appartement kan ontvangen worden voor dak- of gevelisolatie. Dankzij een voorschot op deze premies kunnen eigenaars snel aan de slag. Deze aanpak maakt het voor kleinere gebouwen, die anders mogelijk niet in aanmerking komen voor steun, mogelijk om hun woningen klaar te maken voor de toekomst.

Antwerpen pakt wooncrisis aan met eerste wooncahier

Begeleiding op maat

"Naast de publicatie biedt de provincie ook begeleiding op maat," zegt gedeputeerde Beels. "We helpen steden en gemeenten met woonscans en strategisch advies, zodat zij een effectief betaalbaar woonbeleid kunnen realiseren. We staan klaar om hen volledig te ondersteunen bij het vinden van duurzame en realistische oplossingen."

Wat volgt?

Dit wooncahier is het eerste in een reeks. De volgende editie zal zich richten op alternatieve woonvormen als oplossing voor de woonuitdagingen van de toekomst.