Architectuur

Antwerpen ontslaat stadsbouwmeester Borret

Vanaf 10 februari is Kristiaan Borret niet langer de stadsbouwmeester van Antwerpen, die het mandaat sinds 2006 bekleedde. In 2011 nog werd na een evaluatie zijn functie verlengd tot een tweede periode tot midden 2016. Het stadsbestuur besliste afgelopen week deze aanstelling vroeger te beëindigen. Borret ontving tijdens de Avond van de Architectuur nog de Vlaamse Cultuurprijs voor Architectuur uit handen van minister Schauvliege.

Volgens Borret voorziet de stedelijke begroting nu middelen die overeenkomen met een team van een stadsbouwmeester en twee medewerkers. Daardoor verlaten eveneens zes medewerkers het huidige team stadsbouwmeester om een andere functie op te nemen in de stedelijke diensten. “Met het team stadsbouwmeester hebben we vanuit een onafhankelijke positie onze rol gespeeld in het stimuleren van ruimtelijke kwaliteit in talrijke projecten, plannen en realisaties,” aldus Borret.

Andere beleidsvisie

“Stadsontwikkeling in Antwerpen wordt nu volgens een andere beleidsvisie opgezet”, stelt Borret. “Ik wens oprecht dat het succesvol zal blijken voor deze stad. Er staan grote uitdagingen te wachten, niet in het minst de aangekondigde grote bevolkingsgroei. Het stemt me gelukkig dat mijn voorstel om hiervoor in de eerste plaats de stadsvernieuwing aan te vangen van de twintigste-eeuwse gordel (Antwerpen buiten de ring) door het stadsbestuur is opgepikt en wordt uitgewerkt.”

Vanaf 1 maart 2014 bestaat het Team stadsbouwmeester uit Katrien Embrechts en Evelien Vandeweerdt.

Ook interessant