Onlangs keurde het schepencollege van Antwerpen de nieuwe bouwcode voor 2011 goed. Met deze nieuwe bouwregels wil de stad de leefbaarheid, de veiligheid en de beeldkwaliteit in de stad verhogen. Opmerkelijk is de verplichte aanleg van een groendak voor nieuwe daken of verbouwingen van een bestaand plat dak waar je een bouwvergunning voor nodig hebt. We vroegen de mening van Roger Verpoort van Greenroofs.
Na enkele jaren van onderzoek is eindelijk de kogel door de kerk. Antwerpen zal binnenkort een pak groener worden dankzij de verplichting tot het aanleggen van een groendak. "De regel geldt voor alle nieuwbouwen en verbouwingswerken waarvoor men een vergunning moet aanvragen", vertelt Ludo Van Campenhout (Open VLD), schepen van Stadsontwikkeling. "Een groen dak houdt bovendien niet meer in dan een laag mos. Het is dus niet zo dat we mensen verplichten om een klein bos op hun dak te planten. Mensen moeten geen extra beton gieten of andere maatregelen nemen om het dak te stutten." Afhankelijk van het soort beplanting en het concept, spreekt men over extensieve en intensieve groendaken. Intensieve groendaken of daktuinen bestaan net als gewone tuinen uit grassen, kruiden, struiken en soms zelfs bomen. Extensieve groendaken of vegetatiedaken zijn vooral begroeid met mossen, vetplanten en kruiden.
Groendaken zijn niet alleen milieuvriendelijk en mooi, uit studies blijkt dat ze de stadstemperatuur 's zomers met 3 graden doen dalen en 's winters met 3 graden doen stijgen. De planten op een groendak houden de zonnestralen tegen en geven zo een erg goede warmte-isolatie.
Lees verder op Vlaamsearchitectuur.be
Duurzaam Bouwen
Antwerpen hoopt met het groendak waterellende te vermijden
-
- Bron: Vlaamsearchitectuur.be
- 18 november 2010
Aanbevolen voor jou
Meer over Duurzaam Bouwen
Dit doet verduurzaming met de waarde van je huis
16 april 2025De voordelen en nadelen van energieopslag
14 april 2025Meld je aan voor onze nieuwsbrief
Elke werkdag het laatste nieuws in uw mailbox!
Aanmelden!Alleen de nieuwsbrief, geen spam