Duurzaam Bouwen

Andrea Deplazes maakte indruk tijdens lezing in BOZAR

Hoe ontwerp en bouw je een hightech alpenhut die een toonbeeld van duurzaamheid en energiezuinigheid moet zijn op een locatie tussen de Alpenpieken waar geen snelweg of nutsleiding naartoe leidt? De Zwitserse architect Deplazes kwam het op 5 december uitleggen tijdens een druk bijgewoonde lezing in de Henry Le Boeufzaal in de BOZAR.

Voor de Monte Rosa hut won Andrea Deplazes enkele jaren geleden nog de Bronzen Holcim award. De architect is onder meer bekend van zijn bouwbijbel “Constructing Architecture: Materials, Processes, Structures”. Hij is ook docent aan de Architectuurfaculteit van Zurich.

Het team Deplazes en Bearth creëerde verschillende ontwerpen voor particuliere woningen, maar heeft ook een reeks merkwaardige creaties op zijn naam. Het Künstlerhaus van Marktoberdorf (1997), het SIA Haus in Zürich (2004) en het Weingut Gantenbein in Fläsch (2007) zijn maar enkele voorbeelden van hun opmerkelijke projecten. Dat laatste project kwam ook aan bod in zijn lezing in Brussel. Die besloot hij evenwel met de toelichting van de alpinehut van Monte Rosa die hij samen met zijn studenten ontwierp. Die hadden daar een vette kluif aan, want hoe ga je op een hoogte van meer dan 2800 meter waar geen enkele weg naar toe leidt en waar geen nutsleidingen liggen, een hut bouwen waar tientallen alpinisten op adem kunnen komen en kunnen overnachten?

De nieuwe hut is een hightechconstructie en een toonbeeld van duurzaamheid. Voor de bouw werd gebruik gemaakt van helikopters die de verschillende modules ter plekke vlogen waar ze in snel tempo geassembleerd werden tot een geheel.

Lees verder op Architectura.be