Vastgoed

Amsterdamse makelaars zijn redelijk tevreden

De Amsterdamse makelaars zijn redelijk tevreden, ondanks afnemende prijzen. Het derde kwartaal is altijd matig, aldus de makelaars, en het aantal verkopen blijft op peil. De prijzen van appartementen zijn in het derde kwartaal 2011 met 3,9% afgenomen, in het tweede kwartaal was nog sprake van een stijging van 2,4%.

`Per saldo is er nauwelijks een daling. Het derde kwartaal is doorgaans het zwakste kwartaal van het jaar voor de woningmarkt`, aldus Eefje Voogd, voorzitter van de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Het aantal transacties was stabiel met 1.787 woningen. Dit komt vooral door de vermindering van de overdrachtsbelasting van 6 naar 2%. In de regio Amsterdam werkt deze verlaging nog door, elders in Nederland is het volgens experts al uitgewerkt.

Gemiddeld kost een woning in Amsterdam, een stad met veel appartementen, 252.000 euro. Het vorige kwartaal werd gemiddeld 260.000 euro betaald. De looptijd loopt wel op, van 70 dagen naar 78 dagen. Het aanbod van woningen is toegenomen van 7.293 tot 7.795 woningen. Als eind dit jaar 7.000 woningen zijn verkocht, betekent dit dat de Amsterdamse makelaars opnieuw de jaarvoorraad verkopen. `Dat is voor de makelaardij een belangrijk gegeven`, zegt Voogd.

Gebaseerd op: Het Parool

Ook interessant