Vastgoed

Koopwoning wordt voor veel Amsterdammers onbereikbaar

Voor veel Amsterdammers wordt een koopwoning onbereikbaar. Nu de woningmarkt zich lijkt te herstellen, kunnen de vraag en prijzen in hoog tempo stijgen. De kloof tussen huren en kopen wordt zo voor meer mensen onoverbrugbaar.

Deze waarschuwing staat in het rapport `Woon Amsterdam 2010` van de Dienst Belastingen van de gemeente Amsterdam (DBGA), de Amsterdamse Federatie van Woningcorporaties (AFWC) en de Makelaarsvereniging Amsterdam (MVA). Doordat het nieuwe kabinet de hypotheekrenteaftrek ongemoeid laat, moeten in Amsterdam snel meer woningen gebouwd worden om te voorkomen dat de huizenmarkt opnieuw vast komt te zitten. `Zonder een structurele vergroting van het aanbod zal dit leiden tot toenemende schaarste en stijgende prijzen. Een weinig aantrekkelijk vooruitzicht`, zo wordt in het rapport gesteld.

Dit sombere vooruitzicht wordt versterkt door de afname van de bouwproductie. In 2009 startte in Amsterdam de bouw van 2.273 woningen, circa de helft van de 4.400 huizen die in 2007 en 2008 in aanbouw genomen werden.

Gebaseerd op: Het Parool