Vastgoed

Imago makelaar is slecht, maar valt mee in praktijk

Bijna vier op de vijf Amsterdammers vindt een woningmakelaar niet betrouwbaar. Makelaars komen hun afspraken niet na, ze gedragen zich als `clichépatsers`, rijden op scooters en dragen snelle pakken. Dit blijkt uit onderzoek van Het Parool onder 2.400 lezers. 21% is kritisch over de dienstverlening. Zo wordt gesproken over te hoge provisies, een arrogante houding, een overbodige beroepsgroep en een gebrek aan kennis. Vooral diegenen die nog nooit een makelaar hebben ingeschakeld, zijn er niet over te spreken.

Hoewel de beroepsgroep op het eerste gezicht niet populair is, zegt 64% wel een makelaar in te schakelen indien nodig. Daarbij wordt vooral gedacht aan deskundigheid en kennis, zeker op de lokale markt. De prijs is minder belangrijk. De meeste kopers kiezen een makelaar via mond-tot-mond reclame of vinden hem op internet.

De huizenkoper die uiteindelijk toch een makelaar heeft ingeschakeld, blijkt vaak redelijk tevreden over de dienstverlening en het contact met zijn adviseur. Gemiddeld krijgt de makelaar een 6,7. Het imago zit de beroepsgroep wel dwars. Het is moeilijk nieuwe instroom te vinden van kwalitatief hoogwaardig personeel en omdat mensen de beroepsgroep niet vertrouwen, gaan ze over de prijs onderhandelen waardoor de inkomsten van de makelaars naar beneden gaan.

Gebaseerd op: Het Parool