Architectuur

Amfibische loopveer redt de mens

Gaat een gebouw in de vorm van een loopveer de mensheid redden bij een nieuwe zondvloed? De Russische architect Alexander Remizov denkt van wel. Zijn ontwerp The Ark zou bestand zijn tegen overstromingen en aardbevingen.
Feitelijk is er sprake van een amfibisch gebouw: het bouwwerk kan zowel op land als op het water functioneren. Bijvoorbeeld als hotel, maar volgens de architect kan The Ark evengoed woningen en kantoren huisvesten. Er kunnen 50 tot 10.000 mensen in.

De constructie is gemaakt van geprefabriceerde lichtgewicht materialen, zodat het eenvoudig in elkaar is te zetten. “Waar dan ook ter wereld”, beweert Remizov. Daarnaast is The Ark zelfvoorzienend in energie, dankzij bijvoorbeeld de opvang en het omzetten van warmte, en kan regenwater worden omgezet in drinkwater.

Op deze manier ontstaat een eigen microklimaat, waarbinnen ook plantengroei mogelijk is, zegt Remizov verder. Om de binnenwereld te beschermen tegen extreme weersomstandigheden buiten, is de huid van The Ark niet van glas maar van folie gemaakt. Dit zelfreinigende materiaal is bevestigd tussen metalen profielen.

Lees verder op Architectenweb.nl