Architectuur

Amanda Levete Architects speelt met water en licht in Lissabon

Amanda Levete Architects heeft de plannen ontworpen voor een nieuw cultureel centrum in de Portugese hoofdstad Lissabon. Het dak van de constructie beweegt zich in een spiraal op het bestaande pad aan de oever van de Taag. Door het spel met water, licht en weerspiegelingen vormt dit gebouw een passende toegangspoort tot de culturele weelde van Ajuda/Belém.

Het EDP Foundation Cultural Centre in Lissabon is een project dat draait rond water, licht, weerspiegelingen en mensen. Het gebouw probeert immers de essentie van de unieke site op de rivieroever en het zuidelijke licht van de stad te veruitwendigen.

De plaats van het project draagt een strategisch belang in zich. In haar functie als toegangspoort tot het cultureel rijke gebied van Ajuda/Belém, werkt het gebouw als een magneet die mensen van de binnenstad naar de panoramische uitzichten langs de riviermond van de Taag brengt. Het momenteel verwaarloosde gebied aan de waterkant zal heropgewaardeerd worden en het culturele centrum zal volgens de ontwerpers uitgroeien tot één van de drukst bezochte bestemmingen in Lissabon.

Democratische constructie

Daarnaast draait dit project volgens Amanda Levete Architects ook rond democratie. Het gebouw heeft immers het volk als belangrijkste doelgroep: de inwoners van Lissabon, de cultureel geïnteresseerden en natuurlijk ook toeristen. Het centrum zal als voornaamste activiteit het beleven van cultuur en vrije tijd centraal stellen. Daarbij doorbreekt het de grenzen tussen publieke ruimte en gebouw. Een simpele en essentiële spiraalvormige beweging resulteert in een vorm die opgaat in het landschap en die zorgt voor een vloeiende en natuurlijke overgang tussen binnen en buiten. De mensen bewegen zich immers zowel over als door het gebouw.

Lees verder op Architectura.be