Alternatieven om je huis te verkopen

Bron: Bouw & Wonen
Alternatieven om je huis te verkopen
Misschien sta je op het punt om je huis te verkopen. Het kan dan goed zijn om te kijken op welke manier je het beste je huis kunt verkopen. Tegenwoordig is het naast de bekende makelaar mogelijk om de woning op verschillende manieren te verkopen. Een internetmakelaar is daar een van. Naast de internetmakelaar is er nóg een alternatief die je kunt overwegen om de woning te verkopen. Lees snel verder om meer te weten te komen hoe je een huis het beste verkoopt.

Huis verkopen via de makelaar

Je huis verkopen kan zoals veel mensen doen via de makelaar. Een makelaar plant een kennismakingsgesprek in om de stand van zaken door te nemen. Daarbij wordt gekeken naar de staat van het huis, het vloeroppervlak en bijzonderheden. Vervolgens wordt een plan gemaakt zodat het huis via desbetreffende makelaar kan worden verkocht. De makelaar zet de woning “in de markt” waarbij het wachten is op potentiele kopers.

Wanneer zich een koper aandient die interesse heeft om het huis te kopen dan zal er vaak een bezichtiging plaatsvinden. De makelaar voert deze bezichtiging uit en probeert de woning te verkopen. Lukt het verkopen van de woning dan bent u een courtage verschuldigd die door de makelaar wordt doorberekend. Bent u ontevreden over de makelaar of lukt het de makelaar niet om uw woning te verkopen dan bent u evengoed kosten kwijt aan de makelaar. De gemiddelde makelaarskosten bedragen zo’n twee tot drie procent van de verkoopprijs. En dan heb je nog te maken met notariskosten.

Wanneer je de woning via een makelaar verkoopt dan gaat er vaak enige tijd overheen voordat het huis verkocht is. Dit kan in sommige gevallen weken tot wel maanden duren. Wel is het zo dat de makelaar je veel uit handen kan nemen. Hij kan je ondersteunen met het bepalen van de juiste prijs, de plaatsing op Funda, het schrijven van een beschrijving en het maken van de juiste fotografie. Het laatste rekent de makelaar, afhankelijk van het pakket, kosten voor die vaak niet het standaard pakket zitten.

Huis verkopen via een internetmakelaar

Als je duizenden euro's kunt besparen door je huis zelf te verkopen, waarom zou je dat dan niet doen? Zo moet 5 procent van de huisverkopers inmiddels denken. Het is tegenwoordig namelijk mogelijk om te woning zelf te verkopen, zonder makelaar. U kunt zelf foto’s maken een de potentieel kopers rondleiden waarbij u duizenden euro’s bespaart op de makelaar. Wel is het goed om in de zoekresultaten van Funda te veschijnen. Funda is namelijk de grootste belangrijkste woningwebsite. Funda is enkel en alleen toegankelijk voor makelaars.

Om de woning zelf te verkopen én op Funda te krijgen zou je kunnen overwegen om de woning met behulp van de internetmakelaar te verkopen. Het is voor veel mensen de oplossing om de woning goedkoop te verkopen. Je betaalt een internetmakelaar geen courtagekosten, kosten voor onnodige makelaarsdiensten of bijkomende kosten.

Om je eigen huis te verkopen hoef je geen sluwe verkoper te zijn. Ik denk dat niemand zo gepassioneerd kan vertellen over de woning vertellen als de eigenaar zelf.

Een internetmakelaar is dus voordeliger dan een gewone makelaar. Dat komt mede omdat je bij de verkoop van je huis ook zelf de handen uit de mouwen moet steken. Je verdeelt de taken naar wens met door jouw gekozen internetmakelaar. Hoe meer je zelf doet, hoe lager de kosten.

Kiest je voor een “internetmakelaar” dan schrijf je over het algemeen zelf de advertentietekst, maakt zelf foto's en leidt de potentiele kopers rond. De internetmakelaar stelt samen met jou de waarde en de vraagprijs van de woning vast, levert verkoopmateriaal zoals het verkoopbord voor aan de gevel, presenteert de woning op Funda en stelt de koopovereenkomst op.

Verkoop de woning binnen 24 uur

Mocht je nou geen zin hebben in al het gedoe dat komt kijken bij verkoop van de woning via makelaar of internetmakelaar, dan is er nóg een mogelijkheid dat ervoor zorgt dat je jouw huis snel en makkelijk kunt verkopen. Snel huis verkopen? Kijk eens naar een partij als Woningbieder die ervoor kan zorgen dat je je woning binnen 24 uur kunt verkopen. Hierbij geen bezichtigingen, geen makelaarskosten en is je woning in een kwestie van dagen ipv weken (of maanden) verkocht.

Je doet een aanvraag via de website en vaak neemt een medewerker binnen korte tijd contact met je op. Hij of zij loopt er met je doorheen en stelt enkele vragen. Er wordt vervolgens een eenmalige bezichtiging ingepland om de woning te inspecteren. Vrijwel gelijk daarna wordt een definitief bod gedaan waarvoor je woning nog die week kunt verkopen. Alle rompslomp wordt uit handen genomen en de woning hoeft niet verkoop klaar te worden gemaakt. Daarbij heb je het geld spoedig op de rekening en geeft het zekerheid bij het doen van een bod op de nieuwe woning.

Conclusie

Of je nu besluit om de woning te verkopen via de traditionele makelaar, internetmakelaar of een partij die binnen een mum van tijd de woning opkoopt, het is fijn om te weten dat er verschillende mogelijkheden worden geboden. De verkoop van de woning markeert doe je misschien enkele keren in een levensjaar, dan kan je het maar beter goed doen.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo