Alternatieve isolatiematerialen zelden oplossing voor schaarste aan PUR en PIR

  BE   11 mei 2017 Bron: Confederatie Bouw
Alternatieve isolatiematerialen zelden oplossing voor schaarste aan PUR en PIR
Foto: Recticel Insulation
De VCB (Vlaamse Confederatie Bouw) beklemtoont dat er wel degelijk een schaarste aan de isolatiematerialen PUR en PIR bestaat. De resultaten van haar enquête zijn daarvoor te eenduidig. Overschakelen naar andere isolatiematerialen dan PUR en PIR is doorgaans niet mogelijk. Uit de enquête van de VCB is gebleken dat maar liefst 88% van de respondenten PUR en PIR als isolatiemateriaal gebruiken. Het gebruik voor isolatiedoeleinden van glaswol, rotswol, cellulose en andere materialen is bijna verwaarloosbaar klein.

Alternatieven zijn meestal duurder en hebben andere isolatiewaarden. Om dezelfde isolatiegraad te bereiken moet het alternatieve product vaak dikker worden aangebracht. Daardoor moet veel meer isolatiemateriaal worden gebruikt. Dat drijft de prijs op. Ook deze oplossing is problematisch voor offertes die al zijn goedgekeurd.

Bovendien bestaat voor hoogwaardige xps intussen ook al een leveringstermijn van 6 tot 8 weken.

Tenslotte vermelden de bestekken vaak uitdrukkelijk dat PUR of PIR moet worden gebruikt. Het gebruik van ander materiaal leidt mogelijks tot bouwknopen die niet worden aanvaard binnen de regelgeving op de EPB (energieprestaties en binnenklimaat).

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo