Nieuwbouw

Alliantie in bouw heeft zowel voordelen als nadelen

Deloitte, instituut voor Bouwrecht en Stibbe hebben voor de Rijksgebouwendienst (RGD) de voor- en nadelen van een alliantie op een rij gezet, samen met mogelijke succesfactoren en hinderpalen. Voordelen zijn onder andere: de dalende kosten voor de opdrachtgever, een kortere bouwtijd en een betere werksfeer. Een nadeel is dat de partners in een lastige positie verkeren bij andere lopende aanbestedingen. Daarnaast kan binding met derden de samenwerking ondermijnen. Verder neigen economisch sterkere partners te dicteren.

Succesfactoren zijn: de wederzijdse wil tot samenwerking op alle niveau`s en stadia, de financiële prikkel om goed te presteren en de no blame-cultuur. Hinderpalen zijn: de machtspositie van de opdrachtgever, de complexere discussie over meerwerk en de hogere overhead.

De RGD blijft vooralsnog de voorkeur geven aan een dbfmo (design, build, finance, maintenance, operate). De RGD is ook niet van plan op korte termijn een pilot te kiezen voor een alliantie. Alleen bij projecten met een zeer complexe omgeving waar dbfmo geen optie is, komen allianties is aanmerking, aldus een woordvoerder. Deloitte, instituut voor Bouwrecht en Stibbe raden de RGD aan om herbouw of grootschalige renovatie van een monumentaal pand te kiezen als pilot voor een alliantie.

Gebaseerd op: Cobouw