Vastgoed

Akkoord over aanpak leegstand kantoren

Overheden en marktpartijen gaan samen de structurele leegstand van kantoren aanpakken. Het Rijk staat geen nieuwe kantoorlocaties meer toe, als bestaande locaties nog voldoende mogelijkheden bieden. Gemeenten beperken de gronduitgifte. En beleggers en ontwikkelaars maken meer werk van herontwikkeling. Zo hebben zij gisteren tijdens de Kantorentop met minister Huizinga met elkaar afgesproken. De komende drie maanden worden de afspraken nader uitgewerkt in een actieprogramma.

Kern van de aanpak is, zo zegt Huizinga, dat alle partijen hun verantwoordelijkheid nemen. Gemeenten en provincies gaan in regionaal verband de structurele leegstand bestrijden. Ook zal er minder grond worden uitgegeven voor de bouw van nieuwe kantoren, zolang bestaande locaties kunnen worden herontwikkeld.

Beleggers en ontwikkelaars zullen zich inzetten voor de herontwikkeling en verduurzaming van de bestaande voorraad. Er moet een einde komen aan de wildgroei van kantorenparken aan de randen van steden. Nieuwbouw wordt beperkt tot goed bereikbare binnenstedelijke locaties.

En het Rijk komt met wettelijke maatregelen. Nieuwe kantorenlocaties buiten bestaand stedelijk gebieden mogen geen werkbestemming meer krijgen, als er op bestaande locaties nog voldoende plek is. Ook verruimt zij de mogelijkheden voor tijdelijk ander gebruik van kantoorgebouwen. De maximale termijn van vijf jaar verdwijnt.

Volgens Huizinga is het bijzonder dat overheid en bedrijfsleven elkaar zo snel hebben gevonden. 'We onderkennen de ernst van het probleem. We gaan nu samen aan de slag om dit problemen op te lossen', aldus de minister.

Aan de Kantorentop werd deelgenomen door VROM, Rijksgebouwendienst, IVBN, grote ontwikkelaars en beleggers, gemeenten Amsterdam en Heerlen en de provincie Utrecht. In Nederland staat 6,7 mln m2 kantoren leeg. Dat is 14% van het totaal.