Vastgoed

Actie: eerlijke woonmarkt in Antwerpen, Mechelen en Turnhout

Op 5 augustus zullen voorbijgangers in het station van Mechelen, het Sint-Jansplein in Antwerpen en de Gasthuisstraat in Turnhout kunnen snoepen van een peperkoekenhuisje. Met deze actie willen het provinciebestuur en de Meldpunten Discriminatie aandacht vragen voor een eerlijke woningmarkt. Doordat betaalbare woningen alsmaar schaarser worden, verhoogt de kans op discriminatie en worden mensen die afwijken van de gangbare norm steeds vaker onterecht geweigerd als huurder. De actie kadert in een bredere campagne en wil zowel huurders als verhuurders wijzen op hun rechten en plichten.

De Meldpunten Discriminatie van Antwerpen, Mechelen en Turnhout en de provincie Antwerpen hebben de krachten gebundeld voor de campagne 'discriminatie op de woonmarkt'. Er is gekozen voor dit thema omdat discriminatie op de huisvestingsmarkt een problematiek is die meer en meer voorkomt. Voor een aantal groepen van mensen wordt het steeds moeilijker om toegang te krijgen tot een geschikt huurpand. Mensen die alleenstaand zijn, een ander inkomen hebben dan uit arbeid, mensen met een andere origine, geloof, of seksuele geaardheid worden vaak omwille van deze kenmerken geweigerd. Net omdat onterechte weigeringen zoveel voorkomen, leggen veel kandidaat-huurders er zich bij neer, en denken verhuurders dat ze ermee weg komen. Gedeputeerde voor Wonen Bart De Nijn: "Omdat discriminatie beter voorkomen dan bestreden wordt, willen we met de campagne huurders en verhuurders in de eerste plaats goed informeren over hun rechten en plichten. Door als provincie de krachten te bundelen met de drie Meldpunten Discriminatie hopen we dubbelwerk te vermijden en de slagkracht van de campagne te vergroten. Hierbij verliezen we ook de rechten van de verhuurders niet uit het oog."

Discriminatieklachten

De campagne tracht alle spelers op de huisvestingsmarkt te informeren en te sensibiliseren (verhuurders, huurders, immokantoren, welzijnsorganisaties en burgers). Er is immers nog te weinig kennis over de antidiscriminatie- en antiracismewetgeving en over de actiemogelijkheden. Bovendien is de meldingsbereidheid veel te laag. Mensen denken dat het melden van mogelijke discriminatie niets helpt en hebben op dat ogenblik vooral nood aan een woning. Mensen die effectief de stap zetten naar een Meldpunt Discriminatie komen dan ook vaak met meerdere ervaringen van mogelijke discriminatie. De 3 meldpunten hebben sinds 2010 tot mei 2011 samen 58 meldingen over mogelijke discriminatie op de huurmarkt ontvangen. Twee discriminatiegronden komen opvallend veel voor, met name financiële situatie en afstamming. Andere gronden die voorkomen, maar beduidend minder zijn: burgerlijke staat, handicap, seksuele geaardheid, verblijfsstatuut, geslacht, leeftijd en sociale afkomst. Hoewel het meldingscijfer nog laag ligt, kunnen we uit de praktijk wel afleiden dat dit slechts het topje van de ijsberg is, en dat er een veel grotere problematiek achter deze meldingen schuilt.

Ludieke actie kadert in algemene campagne

De campagne bestaat uit verschillende acties om op deze manier zoveel mogelijk mensen te bereiken. Er is een studiedag over discriminatie op de huisvestingsmarkt georganiseerd in juni, waar meteen ook de infofolder voor huurders werd voorgesteld. Hierin vinden kandidaat-huurders nuttige tips terug om discriminatie te herkennen en te voorkomen. Immokantoren en makelaars hebben een sensibiliserende brief ontvangen met meer informatie over welke persoonlijke gegevens wel/niet mogen opgevraagd worden om zo het risico op discriminatie te verkleinen. Daarnaast is er op 5 augustus een ludieke actie in Antwerpen, Mechelen en Turnhout waarbij sleutelhangers en infokaartjes worden uitgedeeld aan voorbijgangers. In het najaar wordt ten slotte nog een training in onderhandelen op de huisvestingsmarkt georganiseerd om intermediairen te ondersteunen bij hun onderhandeling voor een huurpand voor hun cliënten.

Praktische info
wanneer: vrijdag 5 augustus 2011
waar: van 8 uur tot 9 uur aan het station in Mechelen
van 10 uur tot 12 uur op het Sint-Jansplein in Antwerpen
van 14 uur tot 16 uur in de Gasthuisstraat in Turnhout