Duurzaam Bouwen

Aanzienlijke marktgroei zonnepanelen

Zonnepanelen winnen aan populariteit in Nederland. Erik de Leeuw, Commercial Director van Centrosolar Benelux: “De afgelopen maanden hebben wij een enorme groei doorgemaakt. Door de aangekondigde subsidieregeling per 1 juli 2012 verwachten wij dat deze afzet alleen maar verder zal stijgen.” In 2012 zou in Nederland naar verwachting in totaal ongeveer 80 MWp vermogen aan zonnepanelen worden verkocht. Door de subsidieregeling kan dit zelfs oplopen tot over de 100 MWp.

De afgelopen tien jaar werd in Nederland een totaal vermogen van 65 MWp aan zonne-energiesystemen geïnstalleerd. Dit is minder dan de totale hoeveelheid die dit jaar zal worden verkocht. Volgens De Leeuw is de sterke marktgroei van zonnepanelen in Nederland een teken dat de markt voor zonne-energie-installaties ook hier volwassen wordt: “De prijs van zonnepanelen is de afgelopen jaren dusdanig sterk gedaald, dat zonnepanelen bij de huidige stroomprijzen ook zonder subsidies rendabel zijn.”

Zowel de stijgende stroomprijs als de vorming van verschillende inkoopcollectieven, zoals het PV-privéplan van Centrosolar, hebben dit jaar tot een groeiende belangstelling voor zonne-energie geleid.
De Leeuw: “Wij verwachten vanaf 1 juli een nog sterkere stijging van onze afzet in Nederland. De subsidieregeling zal dan ook zeker bijdragen aan de groei van de markt voor zonnepanelen, maar was verre van noodzakelijk. Vaak zorgen subsidies namelijk ook voor veel onduidelijkheid in de markt, doordat de ingangsdatum bijvoorbeeld onzeker is of het niet duidelijk is wie er voor de regeling in aanmerking komen. Dat kan ervoor zorgen dat de verkoop op een bepaald moment stagneert, omdat mensen wachten tot de aangekondigde regeling ingaat en de consument die nu misschien buiten de boot valt, gaat wachten op eventuele nieuwe subsidierondes. Het voordeel van de aangekondigde regeling is nu wel dat er zo’n 30.000 huishoudens kunnen profiteren van deze tegemoetkoming en ook de kleinste zonne-energiesystemen hiermee een terugverdientijd hebben van minder dan 10 jaar. Het bedrag, dat kan oplopen tot 650 euro, biedt de consument bovendien meer ruimte om beter naar aspecten als kwaliteit en service te kijken.

De installatie van zonnepanelen is maatwerk en de kwaliteit van de systemen moet goed zijn, wil het rendement van de installatie optimaal zijn. De Leeuw: “Het blijft een lange termijninvestering en kwaliteit van product en installatie is daarom van niet te onderschatten belang. In België, waar de markt meer dan 10 keer zo groot is dan in Nederland, blijken nu problemen met goedkope panelen te ontstaan.” Volgens PV Vlaanderen, de brancheorganisatie in België, is de kwaliteit van maar liefst 70 procent van de Chinese panelen beneden de maat en kan de klant bij garantiekwesties nergens terecht. “Het loont dus om bij de aanschaf van zonnepanelen kritisch naar de herkomst van de onderdelen van het PV-systeem en de garantievoorwaarden te kijken”, aldus De Leeuw.

Ook interessant