De Verbouwing

Aanpassen van de dakstructuur

Aanpassen van de dakstructuur
De nieuwe grote slaapkamer krijgt een plafond tot aan de nok van het dak. Deze slaapkamer wordt ook voor een deel op de nieuwe uitbreiding van de beneden verdieping gebouwd. Hierdoor moeten we de bestaande dakconstructie aanpassen. De helling van het dak wordt aangepast van een traditionele 45 graden naar 10 graden. Op de tekening hieronder ziet u in het rood de bestaande helling. De blauwe lijnen geven de nieuwe helling aan. De dakconstructie aan de voorkant van de woning wordt niet aangepast. Door het aanbrengen van een extra laag isolatie van 10 centimeter op het bestaande dak zal dit dak wel iets hoger komen te liggen. Dit geldt overigens alleen voor de linker zijde van de woning. Aan de rechterzijde blijven de pannen behouden en zal de isolatie aan de binnenzijde van het dak aangebracht worden.

Dakcontructie
Helling oude dak (rood) en helling nieuwe dak (blauw)

Afbraak van het bestaande dak

De dakpannen zijn al een lange tijd geleden van het dak gehaald, maar nu zullen we ook de dakspanten verwijderen. Eerst heeft men de onderdakfolie weggehaald, waarna balk voor balk is verwijderd. De verticale draagbalken vanuit de nok van het dak blijven uiteraard wel staan, het dak wordt als het ware door midden gezaagd. Het schuine dak aan de voorkant blijft behouden, De nieuwe badkamer aan de voorzijde behoudt het lage plafond zoals het nu is. Meerdere stempels houden het dak nu omhoog.

Dakcontructie
De situatie van voor het verwijderen van de dakbalken. U ziet dat de nieuwe muur van de dressing/slaapkamer al op een normale hoogte is. Deze wordt straks in lijn met de nieuwe helling van het dak verder omhoog opgetrokken.

Versteviging van de bestaande dakconstructie

Op de onderstaande foto ziet u dat er een verticale sleuf in de muur is gemaakt. Hierin worden straks diverse horizontale balken geplaatst die we bevestigen aan de steunbalken van het dak. Dit zou een dermate versteviging moeten geven dat het dak overeind blijft staan. Hier volgt binnenkort nog een uitgebreid artikel over.

Dakcontructie

Dakcontructie
Nog enkele balken te gaan en dan is het dak afgebroken. U ziet al een nieuwe stalen pilaar staan. Op deze pilaar komt straks het nieuwe dak te rusten.

Ook interessant