Vastgoed

Aanbod kantoorruimte Amsterdam neemt af

Het aanbod van kantoorruimte in Amsterdam dook vorig jaar voor het eerst in vijf jaar onder de één miljoen vierkante meter. Cushman & Wakefield berekende dat 973.000 m2 op de markt kwam, beduidend minder dan het record van 1,375 mln m2 in 2005. Het aanbod in Amsterdam nam het sterkst af in vergelijking met de drie andere grote steden. Cushman & Wakefield wijt dat in zijn 'Marketwatch' aan de dynamiek op de kantorenmarkt en het beperkte aantal opgeleverde projecten.

Het totale vloeroppervlak van Amsterdamse kantoren steeg met zes procent tot ruim 6 mln m2, de hoogste stijging in zes jaar. Die toename is met name op het conto te schrijven van de Zuid As. Met de projecten Sympony en Mahler4 komt meer dan 60.000 m2 op de markt. Toch nam het aanbod af doordat grote nieuwbouwprojecten snel een huurder kregen.

Hoewel het aantal te huur staande kantoorruimte af nam, blijft er een imperfectie bestaan op de Amsterdamse markt. In een gezonde markt zou het aanbod 6 of 7 procent van de totale kantoorvoorraad moeten bedragen. In Amsterdam is dit percentage het dubbele. Maar het gaat de goede kant want in 2006 werd nog zestien procent van de kantoorvoorraad te huur aangeboden. In het centrum daalde het aantal verhuurbare vierkante meters kantoren het hardst. Van de 91 kantoorgebouwen die werden aangeboden, was 90 procent kleiner dan 3500 m2.

De opname van kantoorruimte in Amsterdam daalde vorig jaar met 11 procent tot 422.000 m2. Er waren minder grote transacties dan het jaar ervoor. Toch koos een aantal grote spelers, zoals Akzo Nobel, Endemol en Vodavone voor Amsterdam als zetel voor het hoofdkantoor. Cushman en Wakefield verwacht dat ook dit jaar multinationals naar de hoofdstad zullen verhuizen.

Ook in de regio Amsterdam, waartoe Schiphol, Hoofddorp, Amstelveen en Diemen horen, daalde het aanbod van kantoorruimte het hardst sinds vijf jaar. In 2006 stond er nog 449.000 m2 te huur, vorig jaar bedroeg het aanbod 381.000 m2, een afname van 15 procent.

De verwachting voor 2008 zijn niet hooggespannen. 'Marketwatch' spreekt van 'een kleiner aantal omvangrijke transacties (groter dan 10.000 m2). Hoewel de Nederlandse economie er aan het begin van het jaar nog goed voor staat, zal de stokkende wereldeconomie gevolgen hebben voor de Amsterdamse kantorenmarkt. Vooral de oudere kantoorgebouwen zijn moeilijker verhuurbaar. De vraag naar goed bereikbare kantoren met een hoge kwaliteit zal echter blijven bestaan.