Vastgoed

Aanbod huurwoningen in mei met 3,3 procent gestegen

In mei is het aanbod van particuliere huurwoningen in Nederland met 3,3 procent gestegen. Dit blijkt uit onderzoek van Direct Wonen, marktleider op het gebied van particuliere woninghuur. De huurprijzen van aangeboden woningen zijn gestegen met 0,5 procent en de prijs per vierkante meter is afgenomen met 7,9 procent.

In Nederland is het aantal aangeboden huurwoningen afgelopen maand toegenomen. Het aanbod van huurwoningen is gestegen met 3,3 procent ten opzichte van april. De toename is hoofdzakelijk veroorzaakt door het toegenomen aanbod binnen de categorie huurwoningen van 900 tot 1000 euro. Dit is namelijk toegenomen met 27,4 procent.

Gemiddelde huurprijs met 0,5 procent gestegen
De gemiddelde huurprijzen van aangeboden huurwoningen zijn in mei gestegen met 5 euro ten opzichte van april, wat gelijk staat aan 0,5 procent. In mei bedroeg de gemiddelde huurprijs 825 euro per maand.

Vierkante meter prijs 7,9 procent gedaald
In april bedroeg de prijs per vierkante meter voor een aangeboden huurwoning in Nederland gemiddeld 9,90 euro. Deze is gedaald, met 7,9 procent, tot 9,12 euro per vierkante meter in mei. De gemiddelde oppervlakte van aangeboden huurwoningen is toegenomen met 9,2 procent tot 90,46 vierkante meter in mei.

Hoogste huurprijs in Leiden
De gemiddelde huurprijs lag in de maand mei het hoogst in Leiden, daar bedroeg deze namelijk 990 euro per maand; 165 euro meer dan het nationaal gemiddelde. Leiden behoort ook tot één van de grootste stijgers qua huurprijs in mei.

In Breda zijn de huurprijzen het sterkst gestegen met 43,2 procent tot 836 euro, 11 euro boven nationaal gemiddelde. De laagste huurprijs, 236 euro onder het nationaal gemiddelde, was in Maastricht. In mei lag de gemiddelde huurprijs daar op 589 euro.

Verhuismaand
‘De maand mei is traditioneel een verhuismaand. Doordat mensen gaan verhuizen komt er dus meer aanbod van huurwoningen op de markt’, licht Commercieel Directeur Frederik Sinke toe. ‘De huurprijzen per maand blijven nagenoeg gelijk, maar aan de lagere prijs per vierkante meter is te zien dat mensen meer oppervlakte voor dezelfde huurprijs krijgen. De kwaliteit is in mei dus omhoog gegaan.’