Badkamers

9 verrassende doucheweetjes over de Belgen

9 verrassende doucheweetjes over de Belgen
Een recent doucheonderzoek van GROHE, 's werelds toonaangevende leverancier van sanitaire uitrusting en een internationale speler op vlak van innovatie van sanitaire producten, geeft enkele verrassende cijfers en pittige weetjes bloot over de douchegewoontes van de Belg.

Wist je dat...*:

… 9 op 10 Belgen een douche in huis heeft?

Negen op de tien Belgen heeft een douche, en ongeveer zeven op de tien een bad. Een handdouche, die je van de muur kan halen om jezelf af te spoelen, is veruit het meest populaire type douche – al dan niet gecombineerd met een vaste hoofddouche. De hoofddouche wordt overigens populairder en populairder in de badkamer. De helft van de Belgen die een badkamer hebben van 1 à 2 jaar oud, lieten een hoofddouche installeren, dit tegenover 11% van de Belgen met een badkamer die ouder is dan 10 jaar. Die laatste hebben vaker enkel een bad in huis.

… Vlaams-Brabanders en West-Vlamingen een keer per week of minder douchen?

De helft van de Belgen met een douche gaat dagelijks of meerdere keren per dag in de douche. Inwoners van de provincies Brussel en Luik zijn het meeste gehecht aan hun dagelijkse douche. In deze provincies wordt er dagelijks of meerdere keren per dag gedoucht. Een bijna even grote groep doucht om de twee dagen of enkele keren per week. 12% doucht echter eenmaal per week of minder. Belgen die zich wekelijks of minder douchen wonen voornamelijk in Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen.

… Belgische vrouwen vaker zingen onder de douche dan mannen?

Belgen willen het meeste maken van hun tijd onder de douche, daarom doen ze vaak meer onder de douche dan zich wassen alleen. Ongeveer een derde scheert zich bijvoorbeeld onder de douche, en een op de acht poetst er meteen zijn tanden. Al kan er over dat laatste nog een woordje gezegd worden. Amper 10% van de Belgen die hun tanden poetsen onder de douche geven aan gelukkig te zijn. Zou stoppen met je tanden te poetsen onder de douche al een stap in de gelukkigere richting zijn? Een vijfde van de Belgen stelt graag zijn of haar zangtalent tentoon onder de douche. Vrouwen (24%) zingen vaker in de douche dan mannen (17%).

… de Belg gemiddeld 10 minuten lang doucht?

We douchen gemiddeld 10 minuten lang. 3 op de 10 Belgen doucht gemiddeld 5 minuten of minder, en dat is het meest ecologisch. Opvallend is dat jongeren en alleenstaanden gemiddeld een minuut langer douchen dan 55-plussers of getrouwde en samenwonende Belgen.

… 55-plussers minder warm douchen dan jongere Belgen?

4 op de 10 Belgen vindt de temperatuur de belangrijkste factor bij het douchen. Niet moeilijk dus dat een temperatuur die niet constant blijft door een vierde als grootste douche-irritatie wordt aangeduid, gevolgd uit de douche stappen in een koude badkamer (18%), haar in het doucheputje (14%) en water dat niet snel genoeg opwarmt (14%). 55-plussers douchen minder warm dan jongere Belgen. Slechts 15% van de 55-plussers doucht meestal warmer dan 37°, terwijl dat aandeel bij de Belgen van jonger dan 35 jaar 29% is, en bij Belgen van 35-54 jaar 26%. Ook douchen Belgische vrouwen statistisch gezien warmer dan mannen.

… douchen het vaakst gebeurt vlak na het opstaan?

De helft van de Belgen doucht wanneer hij of zij opstaat. Een kwart doet dat (ook) voor het slapengaan. Eén op vijf Belgen doucht ook wel eens na het sporten, en ongeveer een zesde na het werk.

… Antwerpenaren het vaakst seks hebben onder de douche?

Een zesde van de Belgen heeft regelmatig seks in de douche. Ergens wel logisch, aangezien een kwart van de Belgen aangeeft dat ze geregeld met hun partner onder de douche staan. Leuk om te weten: Belgen die vaak seks hebben onder de douche hebben beduidend minder stress dan diegene die nooit seks hebben onder de douche. 5% van de Oost-Vlamingen die geregeld seks hebben onder de douche, doen het wekelijks. 15 % van de Antwerpenaeren en Vlaams-Brabanders hebben dan weer meerdere keren per maand seks onder de douche.

Toch hebben Vlaams-Brabanders het minst vaak seks onder de douche dan de andere Vlamingen. In het algemeen zijn het de Antwerpenaren die het vaakst seks hebben onder de douche, gevolgd door de Oost-Vlamingen, West-Vlamingen, Brussel en Limburg is in deze categorie laatste in de rij.

… we het liefst zouden douchen met Matthias Schoenaerts of Véronique De Kock?

Een vierde van de Belgen zou wel eens graag met een Bekende Belg onder de douche staan. De meest vernoemde BV’s zijn Matthias Schoenaerts en Véronique De Kock. Als we écht zouden mogen kiezen...

… 56% van de Belgen vindt dat genieten van een douche en spaarzaam douchen perfect samengaan?

Opvallend is dat jonge Belgen minder geïnteresseerd lijken in spaarzaam douchen dan ouderen. 41% van de jongeren geeft toe niet stil te staan bij hun waterverbruik. Bij de 55-plussers staat amper 20% niet stil bij zijn of haar waterverbruik. En er zijn nog andere punten waarop we ecologisch beter kunnen scoren onder de douche. Zo zet amper 42% van de Belgen de kraan uit tijdens het inzepen. 63% laat het water eerst stromen om het te laten opwarmen vooraleer ze in de douche stappen. Dit terwijl een douche per minuut zo’n 10 liter water verbruikt. Een oplossing hiervoor zou de waterbesparende GROHE SmartControl douche kunnen zijn, die slechts 5 tot maximaal 8.5 (afhankelijk van je douchegewoontes) liter per minuut verbruikt, zonder te hoeven inboeten in douche comfort.

Klik hier om zelf de test te doen en te weten te komen welk doucheprofiel jij precies bent en maak kans om een van de vijf GROHE SmartControl douchesystemen te winnen ter waarde van € 1.693!

Ook interessant