Tuin

9 Tips om je tuin winterklaar én mooi te maken

9 Tips om je tuin winterklaar én mooi te maken
De winter is in aantocht en dus is het tijd om je tuin klaar te maken voor de koude maanden. Zo komt alles in het voorjaar weer tevoorschijn en zal het volop groeien en bloeien. Maar dat betekent niet dat je tuin er tijdens de wintermaanden saai en kaal uit hoeft te zien. Met de juiste aanpak kun je je tuin niet alleen winterklaar maken, maar ook nog eens een mooie uitstraling geven. Hier zijn 9 tips om je op weg te helpen.

Tip 1: Plaats een paar mooie plantenbakken

Door een paar mooie plantenbakken te plaatsen, creëer je reliëf en structuur in je tuin. Zeker wanneer je ze vult met groenblijvende, winterharde planten of heesters. Denk aan plantenbakken van opvallend, robuust materiaal, zoals cortenstaal bakken van Plesanto bijvoorbeeld. Deze bakken zijn ontzettend sterk en hebben een prachtige roestkleur, dus ook als de rest van de tuin grijs en kaal is, voegt dat een mooie tint en structuur toe.

Tip 2: Opruimen en snoeien

Een opgeruimde tuin oogt altijd netjes en verzorgd, ongeacht het seizoen. Verwijder daarom alle afgevallen bladeren, dood plantmateriaal en eventuele onkruiden. Daarnaast is de herfst ook een goed moment om bomen, struiken en hagen te snoeien. Dit zorgt niet alleen voor een opgeruimde uitstraling, maar bevordert ook de groei van nieuwe scheuten in het voorjaar. Echter is het wel slim om een laag blad te laten liggen in borders en hoekjes; zo kunnen de egels er een fijne plek hebben om te overwinteren.

Tip 3: Bescherm kwetsbare planten

Vorstgevoelige hebben extra bescherming nodig tijdens de wintermaanden. Bedek deze planten met een laag mulch of stro om ze te beschermen tegen de kou. De plant zelf kun je in een scherm van noppenfolie zetten of (aan de windzijde) . beschermen met een zelf gemaakt windscherm, Vergeet ook niet om vorstgevoelige potten naar binnen te halen of in te pakken met noppenfolie. Op deze manier voorkom je dat ze kapot vriezen.

Tip 4: Plant wintergroene planten

Om je tuin ook tijdens de wintermaanden kleur en structuur te geven, kun je kiezen voor wintergroene planten. Denk hierbij aan coniferen, hulst en buxus. Deze planten behouden hun blad gedurende het hele jaar en zorgen voor een groene basis in je tuin. Daarnaast kunnen ze ook dienen als achtergrond voor andere bloeiende planten in het voorjaar.

Tip 5: Maak gebruik van winterbloeiers

Hoewel veel planten in de winter rusten, zijn er ook planten die juist in deze periode tot bloei komen. Denk bijvoorbeeld aan sneeuwklokjes, winterheide en winterviolen. Door deze bloeiers toe te voegen aan je tuin, creëer je kleur en leven tijdens de koude maanden. Denk ook aan struiken met vrolijk gekleurde bessen in rood, paars, oranje of wit. Zo kun je bijvoorbeeld Callicarpa, Gaulteria, Ilex verticillata of Vaccinium planten. Kijk maar eens in een tuincentrum voor inspiratie!

Tip 6: Voed de bodem

Een gezonde bodem is essentieel voor een mooie tuin, zelfs in de winter. Voordat de vorst intreedt, kun je organische meststoffen toevoegen aan de grond om deze van voedingsstoffen te voorzien. Hierdoor leg je een goede basis voor het komende groeiseizoen en zorg je ervoor dat je tuin er volgend jaar weer prachtig uitziet.

Tip 7: Creëer sfeerverlichting

In de donkere wintermaanden kan verlichting veel doen voor de uitstraling van je tuin. En dan hebben we het niet alleen over kerstverlichting. Plaats bijvoorbeeld lantaarns, verlichte ornamenten of tuinspots om bepaalde elementen verspreid in je tuin te accentueren. Dit zorgt niet alleen voor extra sfeer, maar maakt ook dat je tuin er ‘s avonds prachtig uitziet.

Tip 8: Wees lief voor de vogels

Vogels zorgen voor een bruisende gezelligheid in je wintertuin. Maar ze kunnen natuurlijk wel wat hulp gebruiken tijdens de koude, schaarse maanden. Hang daarom vogelvoederhuisjes op en zorg voor waterbakken waar vogels kunnen drinken en badderen. Daarnaast kun je ook nestkastjes ophangen, zodat vogels een veilige plek hebben om te overwinteren. Op deze manier maak je niet alleen je tuin aantrekkelijk voor vogels, maar geniet jij ook van hun gezellige aanwezigheid.

Tip 9: Accessoires

Plaats wat sfeervolle accessoires. Denk aan een windlicht en beelden of ornamenten. Wanneer je een overkapping hebt waar je spullen droog staan, kun je ook overwegen om daar een soort winterzitje te maken met zachte kussens en dekens.

Met deze tips kun jij ervoor zorgen dat jouw tuin niet alleen winterklaar is, maar er ook nog eens mooi uitziet gedurende de koude maanden. Dus ga aan de slag en geniet van een prachtige tuin, zelfs als het kwik daalt!

Ook interessant