Verbouwen

Hoe maak je je huis klaar voor de herfst?

Hoe maak je je huis klaar voor de herfst?
De herfst komt eraan. Een prachtig seizoen dat zich kenmerkt door prachtige warme kleuren. In de herfst kun je vaak nog genieten van de zon, maar de temperaturen gaan in een rap tempo naar beneden en het wordt sneller donker. Hoe maak je het binnen aangenaam en hoe bereid je je huis en tuin voor op de herfst?

Je huis verwarmen

Met stijgende energieprijzen is dit onderwerp actueler dan ooit. Hoe kun je op een alternatieve manier je huis verwarmen? Gelukkig zijn er meerdere manieren om dit op een duurzame manier te doen. Houd je van de gezelligheid en de romantiek van een kachel in huis denk dan eens aan een pelletkachel. Een pelletkachel geeft veel warmte, is schoon en een milieuvriendelijk alternatief om je huis te verwarmen.

De verwarmingsketel nakijken

Als de herfst eraan komt is het tijd om je CV-ketel na te laten kijken of bij te vullen als dat nodig is. Laat ook je CV-ketel controleren door een erkende installateur. Een goed onderhouden CV-ketel verwarmt goedkoper en efficiënter.

Binnen activiteiten

In de herfst spendeer je meer tijd in je huis. Daarom is het fijn om een aangename sfeer in je huis te creëren en activiteiten weer op te pakken die je veel in de winter doet, maar minder in de zomer.

Activiteiten voor in huis

Lees bijvoorbeeld vaker een boek of de krant. Hier bij deze aanbieder kun je een proefabonnement op de krant nemen. Haal ook je bordspellen weer van zolder. Wat is er gezelliger dan ‘s avonds samen een spelletje spelen?

Activiteiten buiten de deur

In de winter is het vaak te koud om lekker op het terras te zitten, dus zul je andere vormen van vertier moeten zoeken. Gelukkig is er ook tijdens de winter binnen genoeg te doen. Ga lekker naar de film of breng een bezoekje aan de sauna. Ook zwemmen in een binnenzwembad is een echte winteractiviteit.

Verlichting

In de winter maak je veel meer gebruik van je verlichting. Om het gezellig te maken tijdens de donkere dagen, maar ook om buiten beter te kunnen zien.

Tuinverlichting

In de winter wordt het rond vijf uur al donker. Dan kan het soms moeilijk zijn om je weg door de tuin te vinden. Zorg daarom voor voldoende buitenverlichting. Een lampje bij de voordeur kan er voor zorgen dat je je slot makkelijker kan vinden als je je voordeur open wilt maken. Heb je al tuinverlichting, kijk dan of alle lampen het nog doen of dat er lampen vervangen moeten worden.

Zuinige verlichting

In de winter maak je meer kosten aan gas en elektriciteit. Zorg ervoor dat je gloeilampen zo veel mogelijk vervangt door spaar- en ledlampen. Dat kan een hoop kosten schelen. Gebruik je Ledverlichting dan heb je nog maar 10% van de elektriciteit nodig om dezelfde hoeveelheid licht te leveren als met een gloeilamp.

Maak je tuin winterklaar

De bladeren vallen van de bomen. Je merkt het aan alles, de zomer is nu echt voorbij. Het is tijd om je tuin winterklaar te maken.

Bollen planten

Het voorjaar lijkt nog heel ver weg en dat is het ook. Maar hoe leuk is het als je na de wintermaanden in het voorjaar de bloemen weer boven ziet komen? In de herfst zijn er al bollensoorten die je kunt planten, zoals hyacinten, tulpen en krokussen. Plant je ze nu, dan heb je straks in het voorjaar een prachtige kleurrijke tuin.

Buitenkranen dichtdraaien

In de zomer maak je veel gebruik van je buitenkraan. Bijvoorbeeld om je tuin te sproeien, maar in de winter gebruik je de kraan nauwelijks. Het is belangrijk om de buitenkraan af te tappen en helemaal dicht te draaien. Als het buiten gaat vriezen, bevriest ook het water in je leidingen. Je leidingen kunnen hierdoor springen en voor lekkage zorgen. De hoofdkraan dichtdraaien kan een hoop gedoe voorkomen.

Ook interessant