Kachels & open haarden

60% van de Belgen stookt zijn haard niet correct

60% van de Belgen stookt zijn haard niet correct
De haard aansteken, hoe moet dat eigenlijk? Een grote stapel hout, kranten en kleine stukjes droog hout: dat zijn de drie zaken die je nodig hebt om je haard correct te stoken. Althans, dat denk de gemiddelde Belg. Maar is dit werkelijk de juiste methode? Uit recent onderzoek van Kalfire, fabrikant van kwaliteitshaarden, blijkt dat maar liefst 60% van de ondervraagden zijn haard niet op de juiste manier stookt. Opvallend genoeg geeft 1 op 3 van de bevraagden zelfs aan geen idee te hebben hoe een haard correct gestookt moet worden. Kalfire geeft het juiste antwoord aan de hand van enkele tips.

Een haard aansteken, lijkt heel eenvoudig. Vaak wordt een houthaard nog aangestoken met behulp van een grote stapel hout en kranten. De kranten worden in brand gestoken en zo ontstaat er een groot en hard brandend vuur. Deze manier is echter onnodig vervuilend.

Tips om correct te stoken

Een haard verantwoord stoken, levert een positieve bijdrage aan het milieu en zorgt ervoor dat je haard optimaal brandt. Daarnaast creëer je door correct te stoken het perfecte vlammenspel. Maar hoe stook je op een verantwoorde wijze?

Tip 1: De 3T-methode

De 3T-regel is een belangrijke factor in het stookproces van de Zwitserse methode. De drie T’s staan voor temperatuur, tijd en turbulentie.
  • Temperatuur – De temperatuur van het toestel.
  • Tijd - De tijd die het toestel nodig heeft om de juiste temperatuur te bereiken.
  • Turbulentie - De luchtregeling in en rond je toestel.

Wanneer deze drie factoren goed op elkaar zijn afgestemd, stook je op een verantwoordelijke en milieubewuste wijze.

Tips om correct te stoken

Tip 2: De juiste vochtigheidsgraad

Om aan de drie T’s te voldoen, is het eveneens belangrijk dat je droog hout gebruikt. Droog hout heeft een vochtigheidsgraad van ongeveer 15%. Dat is uitermate belangrijk voor een goed verbrandingsproces. Vochtig hout vervuilt namelijk de keramische ruit en geeft een verhoogde kans op schoorsteenbrand. Daarnaast zorgt het voor een substantiële verlaging van de temperatuur in de haard en verbruikt het onnodig veel energie omdat het vocht eerst uit het hout moet worden verdampt.

Om je houtblokken van de ideale vochtigheidsgraad te voorzien, moeten deze minimaal 2 tot 3 jaar buiten drogen. Ben je niet zeker of je hout droog genoeg is, dan kan je je steeds beroepen op een houtvochtmeter die het vochtpercentage accuraat weergeeft.

Tip 3: Gebruik loofhout

Stook je de haard open, gebruik dan loofhout, zoals eik, beuk en berk. Deze houtsoorten bevatten namelijk weinig hars. Bij het verbranden van harshoudende houtsoorten zoals den, lariks en spar ontstaan veel meer vonken.

Tip 4: Meng verschillende soorten hout

Wil je een optimaal vlammenspel creëren? Dan is het verstandig om verschillende houtsoorten te combineren. Gebruik bijvoorbeeld loofhout samen met hardhout voor een mooi vuurbeeld. Let wel: gebruik niet zomaar eender welk hout. Afvalhout, zoals oude kasten waar verf aan zit, verkort de levensduur van elke haard, hoe kwalitatief die ook mag zijn.

Tip 5: Zwitserse methode

Kalfire adviseert om een haard aan te steken met de Zwitserse methode. Deze handelswijze uit Zwitserland is de beste en meest duurzame manier om een haard te ontsteken en wordt ook wel eens het omgekeerde stoken genoemd. Hierbij begint het vuur van bovenaf te branden.

“Wij adviseren de Zwitserse methode omdat hiermee de haard en het rookkanaal rustig op temperatuur kunnen komen, zo wordt er geen onnodig hout verstookt en blijft de overlast voor de buren door de houtrook beperkt tot een minimum,” vertelt Beijko van Melick, CEO Kalfire Fireplaces. “Wanneer deze methode goed wordt uitgevoerd, is het vuur binnen enkele minuten al geheel rookvrij.”

Tips om correct te stoken

Ook interessant