6 Nuttige tips om je gazon te onderhouden

Bron: Gazon - Logic-Immo
6 Nuttige tips om je gazon te onderhouden
Voor tal van tuinliefhebbers is hun gazon hun stokpaardje. Begrijpelijk, want een mooi onderhouden grasmat is een streling voor het oog. Met onze verzorgingstips krijgt u een onberispelijk resultaat én bespaart u heel wat tijd en geld.

1. Je gazon onderhouden begint bij het ontwerp van je tuin

Misschien wel de belangrijkste tip: maak het ontwerp van je grasmat niet complexer dan nodig. Kies je voor veel hoekjes en kantjes, dan moet je die ook allemaal goed onderhouden. Uiteraard is er niets makkelijker af te rijden dan een rechthoekig gazon.

2. Kies het juiste de juiste tools

Voor de keuze van een grasmachine ga je het best niet over één nacht ijs. De grootte van je grasmat is een van de belangrijkste criteria, maar daarnaast moet je ook rekening houden met comfort, onderhoudsgemak, de prijs, … Heb zeker ook oog voor het vermogen en de snijbreedte van je maaier. Kies je die te klein, dan zul je er onnodig lang over doen om je gazon te maaien. Voor fijn werk, zoals het inkorten van de boorden van je gazon, gebruik je een grastrimmer.

3. Maai het gras niet te kort

Het is beter om je gazon regelmatig te onderhouden, dan om het in één keer heel kort af te rijden. Als je het gras wat langer laat staan, zal het langzamer groeien en minder water en voeding nodig hebben.

4. Sproei niet te veel

Drie keer per week je gazon 15 tot 20 minuten besproeien volstaat ruimschoots. Doe dit bij voorkeur ’s morgens vroeg of ’s avonds laat, als het niet te warm is. Anders verdampt het water meteen.

5. Bemest tijdig je gazon

Gebruik kwalitatieve meststoffen voor een regelmatige groei van je gazon. Volg altijd goed de gebruiksaanwijzing van de meststoffen, want een overdosis is schadelijk voor je gazon!

Meststoffen voor gras werken tot zes maanden lang. In december en januari hoef je je gazon niet te bemesten, omdat het gras in die periode niet groeit en vatbaar is voor schimmel en vorst.

6. Vergeet niet te verticuteren

Twee keer per jaar moet je je gras met een speciale hark of machine verticuteren om vervilting tegen te gaan. Zeker als jij (of je kinderen) vaak over het gras lopen, is het belangrijk dat je dit niet vergeet.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo