5 tips om met een gerust hart een woning te kopen

  BE   Bron: Logic-Immo
Een huis of appartement kopen brengt heel wat stress met zich mee. Het is een grote stap die je zet en je wilt natuurlijk zeker zijn dat je de juiste keuze maakt. Bovendien komt er ook heel wat bij kijken: eenmaal je droomhuis gevonden moet je een lening afsluiten, je moet de verhuis regelen, je moet meubels gaan kopen en je moet allerlei administratieve zaken regelen. Maar niet gepanikeerd, met onderstaande 5 tips koop je met een gerust hart jouw droomhuis.

Begin bij het begin: wat is je budget?

Voor je op zoek gaat naar een woning, moet je eerst een budget opstellen. Bekijk hoeveel je per maand kan afbetalen en bepaal op basis daarvan hoeveel je kan gaan lenen. Houd ook rekening met bijkomende kosten; zoals de registratierechten en notariskosten.

Op zoek naar een woning of appartement

Heb je je budget bepaald? Dan kan de zoektocht beginnen! Neem voldoende tijd, veel koppels zoeken maandenlang (of zelfs jarenlang) naar de perfecte woning. Heel belangrijk bij je zoektocht is de locatie. Bekijk het zo: een lelijk huis op een prachtige locatie kan je later verbouwen tot je droomhuis. Een mooi huis op een slechte locatie daarentegen? Daar zit je aan vast voor de rest van je leven.

Je zoektocht zelf kan je op verschillende manieren voeren: rij eens rond in je buurt, ga op zoek naar lokale magazines, bezoek immowebsites en vergeet ook niet om eens bij vrienden en familie te informeren of zij iemand kennen die een woning of appartement verkoopt.

Een lening afsluiten

Eenmaal je je droomwoning hebt gevonden, kan je op zoek naar een lening. Ga bij verschillende banken langs en vergelijk hun voorstellen met elkaar. Let vooral op met verzekeringen die vaak aan de lening worden gekoppeld en waar je vaak veel te hoge premies voor betaalt. Zo ben je bijvoorbeeld volledig vrij in de keuze van je schuldsaldoverzekering, hoewel dit door veel banken als voorwaarde gebruikt wordt voor het toekennen van een woonkrediet.

Ga na op welke premies je recht hebt

Zeker als je gaat verbouwen, maar ook als je koopt zonder te verbouwen heb je mogelijk recht op premies van de gemeente, van de provincie of van de federale overheid. Ga dus zeker eens langs op het gemeentehuis en kijk op premiezoeker.be.

Op zoek naar een bouwgrond? Al gedacht aan een slapende bouwgrond?

Een bestaande woning kopen kan duur zijn, zeker als je die nog moet verbouwen. Bouwgronden daarentegen zijn schaars en dus moeilijk te vinden. Heb je echter al eens gedacht aan het kopen van een slapende bouwgrond? Slapende bouwgronden zijn bouwgronden die officieel niet te koop staan. Doe je echter een concreet bod aan de eigenaar, dan is de kans groot dat de eigenaar daar toch op ingaat. Kijk dus eens rond in de buurt of er mooie percelen bouwgrond liggen en ga op zoek naar de eigenaar via het kadaster.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo