Vastgoed

Wat is woonkrediet en waar moet je op letten?

Je wil een huis of een stuk grond kopen, of je wil een woning bouwen of verbouwen? Dan heb je een woonkrediet nodig. Een woonkrediet is een lening of een krediet voor onroerend goed. Je hebt daarbij de keuze uit tal van verschillende formules, met een vaste of een variabele rentevoet en over verschillende periodes. Voor je een woonkrediet neemt, is het dan ook belangrijk om je goed te informeren over de verschillende mogelijkheden. We zetten ze even op een rijtje, zodat je een geïnformeerde beslissing kan nemen.

Lening of woonkrediet?

Bij het openen van een woonkrediet heb je eerst en vooral de keuze uit een lening of een kredietopening. Open je een klassieke lening, dan krijg je van de bank één som geld die je op een bepaalde periode moet afbetalen. Wil je na verloop van tijd verbouwen en moet je daarvoor extra geld lenen? Dan zal je een nieuwe lening moeten afsluiten met een nieuwe notariële akte. Kies je daarentegen voor een kredietopening, dan leen je eenvoudig geld bij, zonder dat je een nieuwe lening moet afsluiten. Deze vorm van woonkrediet is ideaal voor wie in fases wil bouwen en is de meest populaire vorm.

Woonkrediet afsluiten: hierop moet je letten

  • Ga bij zo veel mogelijk banken langs en speel hun voorstellen tegen elkaar uit. Banken hebben altijd een bepaalde onderhandelingsmarge die je behoorlijk wat geld kan besparen.
  • Meestal kiest men voor een vaste rentevoet, die niet verandert over de looptijd van de lening. Toch kan het ook de moeite zijn om een variabele rentevoet te kiezen, aangezien je daarbij vaak een lager aflossingsbedrag per maand betaalt in het begin van je lening. Laat je dus voldoende informeren!
  • De periode waarover je leent is natuurlijk ook erg belangrijk. Onderhandel over de duurtijd: hoe korter je duurtijd, hoe goedkoper je lening of krediet op het einde van de rit. Bedenk hier wel bij dat dit gepaard zal gaan met een hoger maandelijks aflossingsbedrag.
  • Het afsluiten van een woonkrediet brengt altijd een aantal extra kosten met zich mee, zoals dossierkosten en notariële kosten. Breng die in kaart en houd er rekening mee bij het afsluiten van je krediet.

Ook interessant