Keukens

5 tips om lekker te kunnen koken in de keuken

5 tips om lekker te kunnen koken in de keuken
Na een drukke werkdag is de verleiding groot om voor een snelle afhaalmaaltijd of een diepvriespizza in de oven te kiezen. Maar het is uiteraard niet gezond om dat dagelijks te eten. Hoe kun je jezelf ertoe bewegen om meer zelf te koken en dus voor gezondere alternatieven te gaan? We geven hier 5 tips om met plezier in de keuken te staan en te genieten van een gezonde, zelfgemaakte maaltijd.

Tip 1: Zoek leuke recepten

Ga eerst op zoek naar leuke recepten. Zoek dingen die je lekker vindt en die gezond en gemakkelijk te bereiden zijn. Als je een voltijdse job hebt, ben je ’s avonds vaak uitgeteld en is het des te moeilijker om jezelf ertoe te brengen om nog te gaan zoeken naar een leuk recept, naar de winkel te gaan en vervolgens uitgebreid te gaan koken. Eenvoudige recepten zijn minder tijdrovend of vermoeiend om te maken. Bovendien is een simpele maaltijd met enkele verse basisingrediënten het voedzaamst. Goede voorbeelden hiervan zijn; risotto gerechten, quiches of de simpele combinatie van een stukje vlees of vis gebakken in de pan gecombineerd met groentjes en aardappeltjes uit de stoomoven. Dat zijn stuk voor stuk gerechten waar je niet te veel basiskennis voor nodig hebt en die dus binnen ieders bereik liggen.

Tip 2: Plan vooruit

Als je een aantal basisgerechten hebt die je leuk vindt, maak dan alvast een weekplanning. Op die manier sta je ’s avonds niet te twijfelen. Want twijfel brengt zeker ook een grotere kans op niet koken mee. En dan beland je voor je het weet in de snackbar of bij de meeneemchinees. Een schema voor de hele week geeft je trouwens iets om naar uit te kijken. Je kun je de hele dag al verlekkeren op het heerlijke diner dat je voorzien had.

Tip 3: Winkel op voorhand

In het weekend is er meestal meer tijd om uitgebreid te winkelen. Dus als je vooraf je schema al gemaakt hebt, kun je ook in het weekend de boodschappen reeds doen. Want ’s avonds na het werk nog gaan winkelen maakt de verleiding des te groter om toch maar even een pizza of voorgekookte maaltijd mee te nemen. Dat is heel gemakkelijk, maar nu net niet waar we naar op zoek waren. De meeste ingrediënten blijven lang genoeg goed om de hele week te overbruggen. Je kunt zelfs al voor enkele dagen vooraf koken in het weekend en dat in de week opwarmen wanneer je wat minder tijd hebt.

Tip 4: Maak het gezellig in de keuken

Koken is best gezellig, als je de keuken ook zo inricht. Met een leuk muziekje op de achtergrond en eventueel een aperitiefje bij de hand wordt het een aangenaam rustmoment in een anders drukke dag. Als je met 2 bent is het ook het uitgelezen moment om over je dag te vertellen, terwijl je samen de maaltijd bereidt. Een extra tip daarbij, wees niet te streng voor jezelf. Als het er niet allemaal perfect uit ziet, is geen enkel probleem. Als je maar verse, gezonde ingrediënten gebruikt zal de maaltijd altijd beter zijn dan een voorgekookte maaltijd uit een pakje. Al doende leert men en na verloop van tijd tover je de lekkerste gerechten uit je kookpotten.

Tip 5: Goed gerief is de helft van het werk

Dat geldt voor elke stiel, maar zeker ook voor koken. Heb je er al eens aan gedacht om te investeren in een goede stoomoven of een inductie kookplaat? Stuk voor stuk toestellen die het koken sneller, gemakkelijker en gezonder kunnen maken. Enkele basisinvesteringen kunnen de hele ervaring naar een nieuw niveau tillen. De saaie elektrische kookplaat van vroeger heeft al een tijdje afgedaan. Hoog tijd voor een hedendaagse, gezellige keuken met moderne toestellen.