Vastgoed

49 miljoen verkochte woningen in China leeg

Meer dan een op de vijf huizen in de Chinese steden staat leeg, zo meldt The Wall Street Journal op zijn website. Het medium baseert zich op een groot onderzoek van de Southwestern University of Finance and Economics in China. Uit het onderzoek van de universiteit zou blijken dat in 22,3 procent van de verkochte woningen in stedelijke gebieden in 2013 leeg stond. Dat komt neer op 49 miljoen woningen. Volgens het Survey and Research Center for China Household Finance, dat het landelijk uitgevoerde onderzoek leidde, stond in 2011 20,6 procent van de verkochte woningen leeg.

Investering

De verkochte maar leegstaande woningen in het onderzoek zijn huizen die eigenaars van meerdere huizen ongebruikt laten, naast woningen die leeg staan doordat de eigenaar elders is gaan werken. Naast deze 49 miljoen woningen, wordt in het onderzoek geschat dat 3,5 miljoen huizen in China onverkocht leeg staan.

De omvangrijke woningbouw is een gevolg van onder meer de makkelijk verstrekte leningen. Daarnaast hebben projectontwikkelaars zich in groten getale op de woonmarkt gestort, toen huizen door de schijnbaar blijvend stijgende prijzen een interessante investering leken.

Lees verder op Architectenweb.nl

Ook interessant