40 procent Nederlandse 'tuin' is betegeld

  NL   21 februari 2019 Bron: blyde
40 procent Nederlandse 'tuin' is betegeld
Ruim 40 procent van de Nederlandse tuinen is tegenwoordig bedekt met tegels. Zonde, want groen draagt - in tegenstelling tot tegels - bij aan een gezonde leefomgeving. Het zorgt voor natuurlijke verkoeling, zuurstof en de opname van koolstofdioxide. Daar komt nog bij dat planten het bestaan van allerlei belangrijke insecten, vogels en zoogdieren veiligstellen. Hoogste tijd dus om aankomende lente onze versteende voor- en achtertuinen onder handen te nemen en de broodnodige biodiversiteit een comeback te laten maken in de Hollandse tuin. Intratuin start op 25 februari een landelijke campagne die Nederlanders op weg helpt naar een groenere tuin en inzicht geeft in wat verscheidenheid in de natuur ons brengt. Hiervoor heeft de groenspecialist de handen ineen geslagen met Naturalis Biodiversity Center.

De natuur een handje helpen

Een enorm oppervlakte van het Nederlandse landschap bestaat uit tuinen. Het gaat om 30 duizend hectare, een oppervlakte die gelijk staat aan maar liefst 44.000 voetbalvelden. Wanneer al deze tuinen gevuld zouden zijn met bomen, planten en moestuintjes zou dat een enorme boost geven aan de biodiversiteit in ons land. Planten, bloemen en een gezonde bodem trekken insecten, vogels en zoogdieren zoals egels aan. Zij houden op hun beurt het natuurlijke ecosysteem in stand. En dat is heel belangrijk aangezien bijvoorbeeld het aantal vliegende insecten sinds 1990 met 75 procent is afgenomen en de helft van de huismussen is verdwenen. Intratuin moedigt Nederland graag aan en lanceert daarom ook dit jaar de actie ĎTegel eruit, plant eriní. In ruil voor ťťn tegel krijg je op zaterdag 23 maart bij iedere vestiging twee gratis planten t.w.v. Ä3,49 per stuk aangeboden. Het doel van de actie is het doorbreken van de trend van de versteende tuinen en groen (plus vogelgezang, kleurige bloemen en zoemende bijtjes) terug te brengen in Nederlandse voor- en achtertuinen.

Josien Schraverus, woordvoerder van Naturalis: ďWe moeten met zín allen zorgen voor een groenere en daarmee gezondere leefomgeving, voor zowel mens als dier. Bewustwording rondom biodiversiteit is daarbij cruciaal. Iedereen in Nederland kan daar zelf een beetje aan bijdragen. Wij zijn blij met de samenwerking met Intratuin en juichen hun initiatieven en acties toe. We hopen op een massale deelname aan de tegelactie en een grote opkomst in Naturalis Onderweg, ons mobiele museum.Ē

Kwartetspel en Naturalismobiel

ĎTegel eruit, plant eriní maakt deel uit van de landelijke campagne ĎTijd voor biodiversiteití. Hiermee informeert Intratuin Nederlanders over biodiversiteit en over hoe ze deze kunnen verbeteren. Te beginnen in de eigen voor- en achtertuin. Lang niet iedereen weet wat biodiversiteit is, laat staan hoe ze de natuur zelf een handje kunnen helpen. Intratuin vindt het belangrijk om een adviserende rol te spelen op het gebied van groen, ze hebben alle kennis immers in huis. En door de samenwerking met Naturalis, hťt instituut voor biodiversiteit, is de informatie nog uitgebreider. Wat staat er op de planning?
 • Naturalis, het nationaal onderzoeksinstituut en museum op het gebied van biodiversiteit, komt met hun ĎNaturalis OnderwegíĖmobiel naar vijf verschillende Intratuinvestigingen in Nederland. Omdat het museum tot het eind van deze zomer dicht is wegens een verbouwing, is het instituut tijdens deze periode Ďon tourí aanwezig. Naturalis Onderweg is een heus pop-up museum vol weetjes over dier, natuur en mens. Het museum komt langs bij Intratuin op:
  • Zaterdag 2 maart Ė Heerhugowaard
  • Zaterdag 9 maart - Pijnacker
  • Zaterdag 16 maart Ė Weert
  • Zaterdag 23 maart - Rosmalen
  • Zaterdag 30 maart - Deventer
 • Om ook kinderen op een leuke, speelse manier te leren wat biodiversiteit en het belang daarvan is, heeft Intratuin een educatief kwartetspel ontworpen waarin de natuur centraal staat. Hierin komen insecten, dieren, vogels, planten en de bodem aan bod. Het kwartetspel krijg je cadeau bij aankoop van een Vlinderstruik (Buddleja) en kun je ook winnen met een kleurwedstrijd! Dit geldt voor alle Intratuin vestigingen in Nederland. Op=op.
 • Op 25 februari wordt een interactieve, online omgeving over biodiversiteit gelanceerd met nuttige informatie over drie essentiŽle onderdelen van biodiversiteit: de bodem, dieren en planten. Een test geeft inzage in hoe biodivers jouw tuin is en je vindt er tips over hoe je, met kleine stapjes, nog actiever zou kunnen bijdragen.


Lees ook:

 • Bouw & Wonen Partners:
 • Recticel
 • Wienerberger
 • Credishop
 • Loxone
 • bouwinfo