6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

Bron: Voorlichtingsburo Wonen
6 Redenen voor meer groen in jouw tuin
De lente is begonnen. Hoewel het nog wel fris is, nodigt de zon je toch uit om naar buiten te gaan. Lekker de tuin in. Alleen die tuin is steeds vaker betegeld en dat is jammer. HetkanWEL -een site over groener, leuker en eerlijker leven- geeft 6 redenen voor meer groen in jouw tuin. En die willen wij graag hier met jou delen.

Veel Nederlandse tuinen liggen vol met tegels

In Nederland heeft ongeveer 70% van de huizenbezitters een tuin, zo blijkt uit cijfers van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) uit 2016. Dat is een hoog percentage: binnen Europa heeft alleen Groot-Brittannië meer tuinen. Maar terwijl we in Nederland graag meer groen in de stad zien, zijn we toch op zoek naar een ‘onderhoudsarme’ tuin. En dat betekent voor velen een bestrate tuin.

RTL Nieuws meldde in 2015 al dat bijna de helft van onze tuinen vol ligt met stoeptegels. We zien onze tuin dan ook vaak niet als natuur, maar als een ‘plek van rust’ of ‘een verlengstuk van de huiskamer’. Bovendien zeggen we het te druk te hebben om een groene tuin te onderhouden.

Toch is het beter is om wél een groene tuin te hebben: zowel voor jezelf als voor de gemeenschap. HetkanWEL zet 6 redenen voor meer groen in jouw tuin op een rij om aan de slag te gaan en je tuin te vergroenen.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

1. Minder wateroverlast door hevige regenbuien

Door klimaatverandering krijgen we de komende decennia meer met zware regenbuien te maken. Al dat water kan niet goed wegzakken in de grond als er overal alleen maar stoeptegels liggen. En dat betekent dat het toch al overbelaste riool nog meer belast wordt. Gevolg is wateroverlast, waarbij je moet denken aan ondergelopen kelders, hinder voor het verkeer of opdrijvende putdeksels. Als we met z’n allen meer gras, planten en bomen in onze tuin zouden zetten, dan scheelt dat enorm.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

2. Koel klimaat op hete zomerdagen

De temperaturen stijgen en hoewel sommigen een zachte winter en hete zomer heerlijk vinden, is er toch iets te zeggen voor verkoeling. Groen zorgt daarvoor. Hoe meer groen er in een bepaalde wijk te vinden is, hoe meer koelte je er kan vinden op een verhitte zomerdag. Daarom wordt er ook zo’n pleidooi gehouden voor meer groene daken in de stad: ze houden het klimaat onder controle en zorgen voor de nodige afkoeling.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

3. Aarde neemt koolstof beter in zich op

De aarde in je tuin kan een grote hoeveelheid koolstof uit de lucht opslaan. Hierdoor wordt een groene tuin onverwacht een grote aanwinst in de strijd tegen klimaatverandering. Dit stond te lezen in de New York Times. De aarde in je tuin kan meer koolstof opslaan dan bijvoorbeeld een stedelijk bos, stelt Carly Ziter van de Wisconsin –Madison University in Amerika. Waarom dat zo is, is (nog) niet helemaal duidelijk.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

4. Bloemrijke tuinen zijn goed voor bijen en vlinders

We weten inmiddels allemaal dat bijen en vlinders het steeds lastiger hebben. Op het platteland is er nauwelijks nog plek voor ze en dat betekent dat er speciale ‘bijenlinten’ aangelegd worden om ervoor te zorgen dat de bij niet uitsterft. Meer bloemen in je achtertuin helpt daar net zo goed bij en het is nog mooi om naar te kijken ook.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

5. Kijken naar groen verbetert je concentratie

Uit onderzoek van de universiteit van Melbourne blijkt dat het kijken naar een groen dak je concentratie verhoogt. In die studie kregen 150 studenten een saaie taak. Halverwege mochten ze een kleine pauze van 40 seconden nemen waarbij de ene helft naar een foto van een groen dak keek en de andere helft naar saai beton. Na de pauze bleken de studenten die naar het groene dak hadden gekeken beter te presteren. Kijken naar groen helpt je dus om je te concentreren en beter te blijven presteren. Uitzicht op groene tuin vanuit je werkkamer lijkt dus een must.

6 Redenen voor meer groen in jouw tuin

6. Groen vermindert stress

Planten kunnen de bloeddruk verlagen, spanning in de spieren verminderen en gevoelens van boosheid, agressie en angst verminderen. In 2002 werd er door de universiteit van Californië – Riverside al onderzoek gedaan waaruit blijkt dat ziekenhuispatiënten met uitzicht op groen sneller genezen dan vergelijkbare patiënten die geen uitzicht hadden op groen. Ook de Japanse dokter Qing Li deed onderzoek naar de effecten van groen op je gezondheid. Daaruit bleek dat regelmatige ‘bosbaden’, langzaam en bewust door het bos wandelen, positieve gevolgen heeft voor je weerstand.

Bron: Hetkanwel

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo