Nieuwbouw

4 tips bij het bouwen van een villa

4 tips bij het bouwen van een villa
Je hebt een stuk land gekocht en ziet je nieuwe villa er al staan. Vrijstaand, ruim opgezet binnen en veel ruimte buiten. De ruimte is er en je ziet je al zitten op het terras. Misschien heb je wel een (verwarmd) zwembad bij de villa en geniet je er in de winter van een prachtig uitzicht. Maar… nu is het nog een stuk bouwgrond. Een villa laat je natuurlijk bouwen door een goede aannemer. Voor het zover is, zijn er nog een aantal zaken waar je even bij stil kan staan.

1. Ga om de tafel met architect en bouwbedrijf

Voordat de bouw kan beginnen, ga je eerst je visie voorleggen aan een architect die je droomhuis voor je op papier zet. Zorg dat je alvast weet wat je zou willen. Denk hierbij aan de plaatsing van de keuken, het aantal slaap- en badkamers en natuurlijk die gezellige zitkuil met panoramisch uitzicht op de natuur. Een goede tip: betrek meteen het bouwbedrijf bij dit proces. Een aannemer weet namelijk precies waar de villa bouwtechnisch aan moet voldoen en kan direct een prijskaartje hangen aan je wensen. Zo kom je samen tot het perfecte huis en kun je de villa laten bouwen zoals jij het wilt en binnen je budget.

2. Zorg dat de woning past bij jou en de omgeving

Je bouwkavel ligt vaak middenin de natuur. Het is daarom mooi om bij het ontwerp rekening te houden met hoe het uiterlijk van de villa gaat passen bij de omgeving. Een goede architect kan je daar zeker bij helpen. Als je villa van buiten er landelijk uitziet, wil dat niet zeggen dat het van binnen niet hypermodern mag zijn. Integreer slimme technologie voor verlichting, verwarming, beveiliging en entertainment, terwijl het uiterlijk van de woning nog steeds past bij de omgeving. Je kan ook het interieur gewoon rustiek en landelijk laten zijn, terwijl je allerlei technische snufjes integreert. Het is jouw woning en die mag zowel heel gezellig als functioneel zijn. Dat geldt tevens voor de indeling van de ruimtes in en om het huis.

3. Omgevingsvergunning aanvragen

Vergeet niet om, voordat je de villa laat bouwen, een omgevingsvergunning aan te vragen bij de gemeente. Voorheen heette dit een bouwvergunning, maar de omgevingsvergunning omvat meer dan alleen toestemming om te bouwen. Een omgevingsvergunning heb je nodig wanneer je werkzaamheden gaat verrichten waarbij het verplicht is om een vergunning te hebben. Bouwen, verbouwen, slopen, kappen, aanleg van een in- of uitrit, tijdelijke voorwerpen op de weg en het aanbrengen van een reclamebord aan een bedrijfspand bijvoorbeeld, zijn allemaal vergunningsplichtige werkzaamheden. Vraag deze ruim op tijd aan, anders kan de bouw van de villa niet starten. Tip: vraag een voortoets aan bij de gemeente met een concept van je bouwplan. Dit kan het proces voor het verkrijgen van de omgevingsvergunning versnellen.

4. Stel een bouwbegeleider aan

Het is niet altijd mogelijk om altijd aanwezig of aanspreekbaar te zijn, terwijl je villa wordt gebouwd. Kies er dan voor om een bouwbegeleider aan te stellen die de zaken voor jou regelt. Hij of zij is het aanspreekpunt voor de aannemer, controleert de voortgang, houdt het budget in de gaten en kan aan jou rapporteren over de vorderingen en oplevering. Zo kun je gewoon doorgaan met je eigen werk of even lekker op vakantie. Bovendien is het gewoon fijn om een opzichter te hebben die je belangen in de gaten houdt.

Bijzondere onderneming

Het realiseren van een villa is een bijzondere onderneming welke gepaard gaat met opwindende mogelijkheden en uitdagende beslissingen. Bovendien wil je dat het goed gebeurt, want als het goed is ga je een lange tijd in de nieuwe villa wonen. Daarnaast is het bouwen van een villa een unieke kans om een stempel op de omgeving te drukken. Dankzij een heldere visie en samen te werken met professionals kan je je droom uitkomen. Belangrijk blijft het om aandacht te besteden aan de kwaliteit van materialen en de functionaliteit van het ontwerp. Zo creëer je een woning die past bij de omgeving en voldoet aan je levensstijl.

Ook interessant