3D-geprinte zitbanken van plastic afval voor Komet-wijk in Mechelen

  BE   1 augustus 2019 Bron: Bereal
3D-geprinte zitbanken van plastic afval voor Komet-wijk in Mechelen
De ontwikkelaar van de toekomstige Komet-wijk in Mechelen, Revive, roept alle inwoners van de stad op om vanaf vandaag zoveel mogelijk plastic afval bij te houden voor een uniek project: een 3D-printer gaat het afval Ďupcyclení tot design zitbanken. Zo wil de projectontwikkelaar alle Mechelaars de kans geven om ook hun steentje bij te dragen aan de duurzaamste woonwijk van de stad. De zitbanken komen er dan ook vlak naast te staan, aan het fietspad langs de Vaart. Op zaterdag 7 september kan iedereen zijn flessendopjes en lege verpakkingen van wasmiddelen, douchegel of shampoo - enkel harde plastics zijn bruikbaar - komen afgeven, tijdens een event op de site van het woonproject.

De keuze voor de plaatsing langs de Vaart kan je best symbolisch noemen, want het is via onze waterwegen dat er jaarlijks heel wat plastic in de Noordzee belandt. Daar wil Revive, de ontwikkelaar van de Komet-wijk tussen de Koningin Astridlaan en de Vaart, iets aan doen.

ďPlastic is het symbool van de milieuproblemen van vandaag. Uit studies blijkt dat 80 procent van alle plastic in de zee afkomstig is van vervuiling via kanalen, riolen en rivieren. Met initiatieven zoals deze kunnen we dat percentage stap voor stap naar beneden halen ťn er bovendien iets moois mee doen.Ē

Nicolas Bearelle, CEO Revive

De projectontwikkelaar lanceert dus een oproep: ze vraagt de Mechelaars om een maand lang al hun plastic afval bij te houden, zodat deze ĎgeŁpcycledí kan worden. Dat is een vorm van recycleren, waarbij je afval gaat omtoveren tot iets dat niet alleen terug bruikbaar is, maar bovendien ook waardevoller dan het oorspronkelijke materiaal.

Alleen harde plastics

Concreet wordt het verzamelde plastic afval gebruikt om met een 3D-printer design zitbanken te maken. Belangrijk om te weten is dat voor deze Ďupcyclingí alleen harde plastics bruikbaar zijn: dat zijn enerzijds dopjes van flessen en de verpakkingen van wasmiddelen, maar anderzijds ook lege flacons van badschuim of shampoo.

Voor de vastgoedspeler is het initiatief een verlengstuk van hun visie voor de toekomstige woonwijk Komet. Die belooft namelijk het duurzaamste woonproject van Mechelen te worden: een bijna-energieneutrale wijk, waarbij geen fossiele brandstoffen worden gebruikt. Zo zullen maar liefst 1.200 vierkante meter zonnepanelen - in combinatie met warmtepompen - het verbruik van de bewoners opvangen.

ďHet upcycling initiatief is een leuke manier om alle Mechelaars een steentje te laten bijdragen aan een duurzame stad. Achteraf kunnen ze ook zelf genieten van het resultaat, want we gaan de zitbanken in oktober aan het fietspad langs de Vaart plaatsen, zodat ze publiek toegankelijk zijn. Het past bovendien perfect binnen onze ecologische filosofie als projectontwikkelaar: wij zetten uitsluitend in op reconversie van vervuilde en verloederde sites, die we telkens herontwikkelen tot duurzame, groene en levendige wijken.Ē

Nicolas Bearelle, CEO Revive

Fietsenhouder en sportattributen

In Amsterdam en op het Griekse eiland Thessaloniki staan al soortgelijke banken. Bij deze laatste zijn de banken zelfs voorzien van enkele details die een gezonde en milieuvriendelijke levensstijl bevorderen. Zo kunnen er bijvoorbeeld fietsenhouders en sportattributen aan bevestigd worden, of een waterreservoir voor mensen die hun hond uitlaten. Voor de banken in Amsterdam werd zoín 50 kg plastic per stuk gebruikt, voor die in Thessaloniki nog enkele kiloís meer. In Mechelen zal maar liefst 85 kg plastic per bank gerecycleerd worden.

Op zaterdag 7 september vindt een groot inzamelmoment plaats op de Komet-site. Gezinnen, collegaís, jeugdbewegingen, sportclubs of buurtverenigingen zijn allen welkom om hun ingezamelde plastic af te geven. Wie het meeste plastic afval binnenbrengt, kan bovendien een picknick voor zijn Ďteamí winnen.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo