Proefproject 'Clean Air' tegen fijnstof

30 juli 2019 Bron: Besix
Proefproject 'Clean Air' tegen fijnstof
BESIX Clean Air wanden op de N434
Besix Clean Air ontwikkelt wanden die uit mos samengesteld zijn. Deze plantjes halen op natuurlijke wijze fijnstof uit de lucht en verbeteren zo de luchtkwaliteit. Dit is vooral relevant in vervuilde omgevingen zonder groen, zoals tunnels, ondergrondse parkings en industrieterreinen.

Concreet wordt de vervuilde lucht door ventilatoren in de wanden aangezogen en vervolgens door een membraan en moslaag geblazen. Het mos filtert fijnstof uit de lucht die gezuiverd opnieuw in de atmosfeer terechtkomt.

De wanden combineren de natuurlijke filtereigenschappen van mos met spitstechnologie. Ze zijn uitgerust met sensoren die nauwkeurig de luchtkwaliteit meten. Door deze sensoren en IoT-technologie gebeurt de irrigatie en ventilatie trouwens volledig automatisch, wat de onderhoudskosten beperkt en de filterprestaties optimaliseert.

Naast de natuurlijke filtering van fijnstof absorberen de mossen ook het geluid. Bovendien maken ze steden groener en helpen ze er het hitte-eilandeffect te verminderen.

Lennert Rasking, ingenieur bij de Engineering-afdeling van Besix: “Het idee dat ik aan de Innovation Board van BESIX voorlegde, was om een product te ontwikkelen dat de luchtkwaliteit op natuurlijke wijze zou verbeteren op plaatsen waar er geen groen is, zoals in tunnels. Zo is BesixClean Air geboren. De mossen die in onze bossen voorkomen, hebben alle vereiste eigenschappen om fijnstof uit de lucht te halen.”

Besix Clean Air kon rekenen op talrijke partners om het product te realiseren. De ondersteuning kwam van zowel binnen de BESIX Group, zoals de afdeling BESIX Water & Environment, als erbuiten, met essentiële bijdragen van Innoviris, de Universiteit van Luik, PTS Mechelen, Achilles Design en COMOL5. Het project wordt gesubsidieerd door het Brussels Hoofdstedelijk Gewest Innoviris.

Proefproject Clean Air tegen fijnstof

Proefproject

Op 17 juli 2019 werden BESIX Clean Air-wanden geďnstalleerd op de werf van de toekomstige N434, één van de projecten van de RijnlandRoute in Nederland. Dit is een wegenbouwproject dat wordt uitgevoerd door COMOL5, een consortium bestaande uit de bedrijven VINCI Construction Grands Projets SAS., TBI Holdings bv en DEME Infra Marine Contractors bv, in opdracht van de provincie Zuid-Holland.

Besix Clean Air zal voor COMOL5, zijn allereerste klant, 45 m˛ wanden plaatsen langs een dienstweg die vooral vrachtwagens gebruiken om materialen te leveren voor de bouw van een nieuwe tunnel.

Lennert Rasking, ingenieur bij de Engineering-afdeling van Besix: “Dit is een belangrijke fase voor Besix Clean Air. De installatie van de wanden op de werf laat ons toe om de theoretische resultaten, die tot nu toe heel bevredigend waren, aan de werkelijkheid te toetsen en de technische prestaties van de wanden nauwkeuriger te meten. Normaal moeten we aan het begin van de herfst de eerste analyses kunnen uitvoeren. Onze ambitie voor dit eerste project is om de fijnstofconcentratie met ten minste 20% te verminderen. ”

Unleash-programma

Besix Clean Air is een uitvloeisel van het UNLEASH-programma, een reeks initiatieven van Besix rond open innovatie. Een ervan is de Innovatiewedstrijd die elke Besix-werknemer de kans geeft om vernieuwende ideeën voor te stellen. Onder de winnaars van de afgelopen jaren bevinden zich zowel Besix Clean Air als BESIX 3D, een 3D-betonprinter.


UNLEASH organiseert verder workshops toegespitst op innovatie, onder de naam "Smart Hackathons" en "Bootcamps". Het programma stond ook aan de wieg van de Start-Ups Accelerator. Met dit project ondersteunt Besix volwassen start-ups uit de hele wereld die producten of diensten ontwikkelen in het domein van bouw- en vastgoedtechnologie (ConTech en PropTech).

Patrick Peynsaert, Innovation Coordinator van BESIX: “BESIX Clean Air is een prachtig voorbeeld van het beleid dat BESIX voert op het vlak van open innovatie. De Groep wil zoveel mogelijk in contact komen met nieuwe ideeën die onze traditionele activiteitsdomeinen kunnen transformeren en verbeteren. BESIX Clean Air ligt trouwens perfect in de lijn van de bestaansreden en strategiepijler van BESIX, namelijk excelleren in de creatie van duurzame oplossingen voor een betere wereld.”


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo