Vastgoed

3 tips om de waarde van je nieuwbouwhuis te bepalen

3 tips om de waarde van je nieuwbouwhuis te bepalen
Ben je op zoek naar een nieuwbouwwoning om te kopen of wil je zelf je nieuwe woning gaan verkopen, dan is het belangrijk om te weten hoeveel je nieuwbouwwoning waard is.

Is het de eerste keer dat je hiernaar op zoek gaat en wil je meer duidelijkheid over hoe je de waarde van je woning kan bepalen, lees dan zeker verder! Wij helpen je graag!

Wat is een nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwhuis is een woning die nieuw gebouwd wordt. Alles is opgebouwd vanaf nul. Nieuwbouwwoningen kan je zelf bouwen of je kan je ook laten begeleiden door bv een sleutel-op-de-deur firma.

Als particulier kan je een nieuwbouwwoning laten bouwen, maar ook projectontwikkelaars, gemeenten en steden kunnen een aanvraag doen tot het bouwen van een nieuwbouwwoning.

Waarom de waarde van je huis bepalen?

Als je een huis wil kopen of het huidige huis wil verkopen, dan is het altijd een goed idee een juiste inschatting te maken van de waarde van je huis. Op deze manier kan je zelf bepalen hoeveel geld je zal nodig hebben om het huis te kopen en hoeveel je als startbedrag moet inleggen.

Een lening vinden voor een huis is tegenwoordig niet meer zo makkelijk en vaak wordt er gevraagd om zelf met eigen middelen te starten. Daarom is het handig een idee te hebben over de waarde van jouw nieuwbouwwoning.

3 tips om de waarde van je nieuwbouwhuis te bepalen.

De waarde van je nieuwbouwhuis bepalen kan je doen aan de hand van enkele kenmerken. Zo kan je al snel een inschatting maken van de prijs van je woning. Lukt je dat toch niet of raak je er niet uit, dan kan je je woning altijd laten taxeren. Sommige firma’s doen dit zelfs gratis.

Gebruik deze 3 tips als je het zelf wil doen:

 • Kijk naar de vraagprijs van vergelijkbare panden in jouw regio. Dit is een makkelijke manier om je eigen huis goed in te schatten.
 • Kijk naar het kadastraal inkomen. Het kadastraal inkomen geeft een bepaling van wat de waarde van je huis ongeveer zou kunnen zijn volgens de normen en waarde van de fiscale administratie dienst.
 • Gebruik de publieke data die je terugvindt over je huis. Geen idee wat we hiermee bedoelen? Denk dan aan volgende aspecten:
  • De ligging.
  • Het soort van woning (rijhuis, open bebouwing...)
  • De totale oppervlakte
  • Hoeveelheid kamers
  • Afwerking van het huis
  • Aanwezigheid van tuin, terras, garage..
  • Dicht bij centrum, openbaar vervoer, winkels..
Ga je zelf de waarde van je huis bepalen, dan kan je onze tips hierover gebruiken, maar kom je er niet uit of laat je je liever begeleiden door een professional, dan kan je je huis altijd laten taxeren! We wensen je alvast veel succes!