Verbouwen

3 tips om als ondernemer je bedrijfspand te verduurzamen

3 tips om als ondernemer je bedrijfspand te verduurzamen
Als ondernemer ben je natuurlijk continu bezig om ervoor te zorgen dat je niet alleen kunt besparen op de kosten, maar ook hoe je verder kunt groeien. Een van de zaken die hierin belangrijk zijn, is de manier waarop je, in het geval van een productiebedrijf, je productie hebt ingericht, maar ook als kantoor is het belangrijk om te zorgen dat je zo efficiënt mogelijk werkt. Een van de manieren om dit te kunnen doen, is door aan de slag te gaan met het verduurzamen van je pand. Dit heeft niet alleen financieel gezien de nodige voordelen, maar zorgt er ook voor dat je bij bepaalde opdrachtgevers, die steeds vaker bepaalde eisen stellen aan de manier waarop wordt gewerkt, in beeld komt. Hoe je dit kunt doen, vertellen we je aan de hand van 3 praktische voorbeelden. Dus wil jij je als ondernemer verduurzamen, iets waar je eigenlijk vandaag de dag niet meer onderuit kunt, dan zijn deze tips een absolute aanrader voor je.

Investeer in energiezuinige verlichting

Een eenvoudige, maar wel relatief effectieve manier om direct de eerste stap te zetten, is door te kijken naar de verlichting in het pand. Traditionele gloeilampen en TL buizen zijn namelijk verantwoordelijk voor een groot deel van het energieverbruik in een pand. Door over te stappen op LED verlichting bespaar je niet alleen energie, maar ook kosten op je energierekening. LED lampen gaan bovendien veel langer mee dan traditionele lampen, waardoor je ook nog eens bespaart op onderhoudskosten. Volgens overstappen.nl kunnen bedrijven hier, in combinatie met een voordelige energieleverancier, vaak tot wel 25 procent mee besparen. Zeker iets om een serieus over na te denken als ondernemer.

Groene energie

Groene energie is dé manier om niet alleen bij te dragen aan een schoner milieu, maar ook om ervoor te zorgen dat je flink op de kosten kunt besparen. Hoe fijn is het, om je dak vol te laten leggen met zonnepanelen en op deze manier maandelijks honderden of in het geval van grote bedrijven duizenden euro’s te kunnen besparen? Het voordeel is ook, dat je het in veel gevallen volledig of deels mee kunt laten financieren en dat je geen extra ruimte kost. Uitzonderingen daargelaten natuurlijk. Het enige waar je wel even rekening mee moet houden, is dat het per situatie afhankelijk is wat de mogelijkheden zijn. Vrijblijvend advies inwinnen kan natuurlijk nooit kwaad.

Isoleer je pand goed

Naast het opwekken van je eigen stroom, is ook het isoleren een goede manier om serieus te kunnen besparen. Te vaak zien we dat een groot deel van de warmte en dus energie verdwijnt terwijl dit helemaal niet nodig is. Een pand dat goed geïsoleerd is, houdt de warmte beter binnen in de winter en buiten in de zomer. Hierdoor heb je minder energie nodig om je pand op de gewenste temperatuur te krijgen en te houden. Investeer daarom in goede isolatie van muren, daken en vloeren. Daarnaast kun je ook denken aan het plaatsen van isolerende beglazing, zoals dubbel glas of HR++ glas. Deze maatregelen zorgen niet alleen voor een energiebesparing, maar ook voor een comfortabelere werkomgeving.

Ook interessant