Zonwering

Zonwering bij bedrijfspanden steeds meer musthave dan leuke extra

Zonwering bij bedrijfspanden steeds meer musthave dan leuke extra
Foto: © pzn.nl/
Bedrijfspanden werden in het verleden een stuk minder duurzaam en met minder oog voor esthetiek gebouwd dan woningen. Geen mooie bakstenen maar kunststof of metalen panelen als gevels. En ook geen stijlvolle afwerking van het interieur, of isolatie van gevels of isolerende beglazing. Nog iets dat nogal vaak miste bij bedrijfspanden was zonwering. Met de verduurzaming van bedrijfspanden wordt dit juist steeds belangrijker. Waarom? Hieronder lees je er meer over.

Energiebesparing, en opwekking van duurzame energie

Eigenaren van bedrijfspanden die deze willen verduurzamen, kunnen allerlei maatregelen treffen. Enerzijds gaat het om opwekking van duurzame energie. Een populaire (en financieel aantrekkelijke) optie zijn zonnepanelen op het dak van het bedrijfspand. Ook kan men ervoor kiezen een kleine windmolen te plaatsen.

Daarnaast gaat het ook om energiebesparing. Isolatie van gevels en minimaal dubbel glas verlagen het energieverbruik om het pand in de winter warm te krijgen. Maar vaak loopt de binnentemperatuur in de zomer hier juist erg door op. Voor een aangenamer binnenklimaat (en een lager energieverbruik door airconditioning) is zonwering daarom steeds vaker echt een musthave.

Projectzonwering: uitvalschermen, screens of rolluiken

Projectzonwering is er in allerlei vormen en maten. Traditioneel paste men in Nederland vooral uitvalschermen toe. Maar de laatste decennia groeit de populariteit van screens en rolluiken. Deze laatste hebben zelfs diverse voordelen. Zo houden ze niet alleen zon tegen voor een aangenamer (en gezonder) binnenklimaat, maar dragen ze ook bij aan de beveiliging van het pand en aan de energieprestatie-eisen van de BENG (indien ze op een milieuvriendelijke manier zoals op zonne-energie worden aangedreven).

Zonwering vraagt een investering, maar levert ook van alles op. Wil je de voordelen zo goed mogelijk benutten, dan is het belangrijk voor een partner te kiezen met kennis en ervaring. Pluspunten bij het vergelijken van partners zijn bedrijven die ontwerp, productie, montage en service in eigen hand houden, en bedrijven die lokaal (in Nederland) produceren.

Meer aandacht voor duurzaamheid in de commerciële vastgoedsector

Duurzaamheid van bedrijfspanden heeft het afgelopen behoorlijk meer aandacht gekregen. Redenen hiervoor zijn onder meer de energiecrisis met sterk stijgende energieprijzen, en de wens om in het kader van een groen imago een duurzaam bedrijfspand te hebben. Daarnaast bestaat al een aantal jaar de verplichting om van bepaalde bedrijfspanden het energielabel te laten vaststellen. Sinds 2023 moeten eigenaren van bepaalde bedrijfspanden ook nog eens verplicht verduurzamen. Kantoorpanden met een oppervlakte groter dan 100 vierkante meter mogen bijvoorbeeld geen energielabel D of lager meer hebben. Projectzonwering kan bijdragen aan een beter energielabel.

Ook interessant