Algemeen

26 leerlingen streden voor winst tijdens Vlaamse Houtproef

26 leerlingen streden voor winst tijdens Vlaamse Houtproef
Op donderdag 20 april 2017 namen 940 leerlingen houtbewerking in 64 Vlaamse scholen deel aan de Vlaamse Houtproef 2017. De Houtproef is een initiatief van de Confederatie Bouw Afwerking voor leerlingen uit het secundair onderwijs (TSO, BSO en BuSO) die de richting hout of schrijnwerkerij volgen, en waarbij techniek en vakkennis centraal staan. De wedstrijd daagt de leerlingen uit om op één dag tijd een werkstuk te maken in massief hout, dit gebeurde in het atelier waar ze school lopen. Op vrijdag 19 mei 2017 werden de Limburgse laureaten van deze Vlaamse Houtproef gelauwerd. Voor deze uitreiking waren we met zijn allen te gast in het Provinciehuis te Hasselt.

Het concept van de wedstrijd is simpel. De deelnemers krijgen een schooldag de tijd om een houten meubelstuk in elkaar te boksen volgens de plannen die ze maar die ochtend te zien krijgen. De wedstrijd test de stressbestendigheid en technische vaardigheden van de leerlingen waardoor het de ideale voorbereiding is voor het professionele werkveld. “Naast het klassieke schoolrapport is dit dé manier bij uitstek om zich te meten met de klasgenootjes én met schrijnwerkend Vlaanderen”, meent Guido Baens, voorzitter van de Confederatie Bouw –Vlaamse Schrijnwerkers Limburg.

Directeur Chris Slaets opende de avond. Met de Houtproef wil Confederatie een begeleidende rol spelen in de competentieontwikkeling op de werkvloer. De bestuursraad van de schrijnwerkers draagt hierbij een belangrijke rol. Zij fungeren als toezichthouder tijdens de proef en examineren de stukken na afloop. Het zijn stuk voor stuk mensen met ervaring die de jongeren beoordelen met oog op een beroepskwalificatie. Via de houtproef wil Confederatie Bouw Limburg namelijk het beroep van houtbewerker in het daglicht stellen, en dan voornamelijk de opleiding tot houtbewerker bekendmaken aan het grote publiek en ook de jongeren te overtuigen om zich verder te verdiepen in de veelzijdigheden van het vak. Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten. De houtproef is een stimulans om leerlingen te motiveren en te stimuleren om in de houtsector te blijven en er zich goed te voelen. Op deze vakmensen moet de bouw van de toekomst draaien, een toekomst waaronder Confederatie Bouw Limburg haar schouders zal zetten.

Vervolgens sprak gedeputeerde onderwijs, vorming en educatie Jean-Paul Peuskens de laureaten, hun ouders en hun leerkrachten toe: “Ik draag dit initiatief al jaren een zeer warm hart toe omdat ik elk jaar opnieuw merk hoe de proef stimuleert om echt het beste van jezelf te geven. Het is als jongere heel motiverend om een opdracht te mogen uitvoeren , waarvan jezelf ook voelt dat het echt aansluit met wat er later op de werkvloer van je verwacht wordt. Dat is ook één van de klemtonen waar ikzelf als gedeputeerde van onderwijs in ons onderwijsflankerend beleid steeds opnieuw op hamer: we moeten allemaal samen – overheid, scholen en bedrijfswereld – onze krachten bundelen om te werken aan een goede aansluiting tussen onderwijs en arbeid.”

26 leerlingen streden voor winst tijdens Vlaamse Houtproef

Guido Baens, voorzitter van de vakgroep schrijnwerkers van de Confederatie Bouw Limburg nam ook het woord: “Wij moeten dit technisch onderwijs en zijn richting schrijnwerk uit het verdomhoekje halen. Dat is misschien wat sterk uitgedrukt, maar de situatie is niettemin nijpend. De perceptie van de technische opleidingen blijft een knelpunt, terwijl het beroep van schrijnwerker volgens de VDAB een kwalitatief knelpuntberoep is. We vinden geen geschikt personeel, terwijl de voornaamste bron van instroom via het onderwijs niet voldoende aantrekt. Dat heeft veel te maken met de onterechte perceptie dat de richtingen TSO en BSO een minderwaardige keuze zou zijn.”

Jean-Paul Peuskens: “Eigenlijk zouden we in plaats van ‘knelpuntberoepen’ beter spreken van ‘meerkansenberoepen’ en daar is de opleiding schrijnwerkerij, die hier vandaag centraal staat het beste voorbeeld van. Wie later als schrijnwerker aan de slag kan verdient goed zijn of haar brood en dat in een job met veel afwisseling.”

Daarna was het moment aangebroken waarop iedereen wachtte, de uitreiking van de Limburgse prijs ‘Vlaamse Houtproef’. De winnaars werden in drie categorieën bekend gemaakt, Voor de studierichting TSO waren de drie Limburgse laureaten de volgende: op de eerste plaats Joren Kerkhofs, Jorre Kuppens behaalde de tweede plaats en Xander Dirks was verdienstelijk derde. (Allen leerlingen van TISM Bree)

Voor het BuSO (allen leerlingen van het BuSO Sint-Jansberg te Maaseik) behaalden Stéfano Houben en Joep Schepers beiden de eerste plaats, op nummer twee stond Christiaan Joosten. Stéfano en Joep behaalden bovendien de hoogste score van alle laureaten in Limburg.

Voor de studierichting BSO werd Jelle Dirckx de winnaar. Daniëlle Joris behaalde een mooie tweede plaats, en Jens Bongaerts en Niek Verhaegh strandden op de derde plaats. Allen leerlingen van het KaSO Harlindis en Relindis. Proficiat! De leerlingen, ouders en leerkrachten reageren zeer enthousiast op het initiatief van de Vlaamse Houtproef en de mooie prijzen die werden uitgedeeld. Op naar de volgende editie!

Ook interessant


Build for Life