Algemeen

Provinciale laureaten van de Vlaamse Houtproef gehuldigd

Dit jaar hebben meer dan 900 leerlingen deelgenomen aan de Vlaamse Houtproef, waarvan 235 leerlingen in West-Vlaanderen. De houtproef wordt georganiseerd door de Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers, samen met de diverse lokale afdelingen, waaronder ook de West-Vlaamse vereniging van schrijn- en glaswerkers. Het initiatief groeide uit tot een succesvolle proef voor leerlingen uit het secundair onderwijs die de richting hout of schrijnwerkerij volgen en waarbij techniek en vakkennis centraal staan.
Elke leerling moest een werkstuk maken in massief hout. Een vakjury heeft nauwkeurig het werk van de leerlingen beoordeeld, waarbij gelet werd op de fijnste details.

Op 27 mei werden in Ieper de provinciale laureaten gehuldigd. De vijf beste leerlingen van elke afdeling dingen nog mee naar de prijs van de ‘Vlaamse laureaat’ die op 3 juni in Sint-Niklaas worden bekendgemaakt.

Provinciale laureaten van de Vlaamse Houtproef gehuldigd
Laureaten West-Vlaanderen

Steun vanuit de sector voor het technisch onderwijs

Het is een mooi voorbeeld van samenwerking tussen de bouwsector en het onderwijs, met als doel het beroep van timmer- en schrijnwerker te promoten.

Deze proef wordt georganiseerd door de beroepsfederatie “Confederatie Bouw Vlaamse Schrijnwerkers”, samen met de verschillende regionale afdelingen. Onder de impuls van de werkgroep werd opnieuw een mooi werkstuk bedacht voor de leerlingen.

Dergelijke organisatie is uiteraard enkel mogelijk mits de steun van diverse partners.

De scholen kregen al het nodige hout gratis geleverd, die ter beschikking werd gesteld door Cras (den), Decospan (plaatmateriaal), Martal (eik) en Pollmeier (beuk). Het inrichtend comité zorgde voor de verdeling van de houtpakketten in de deelnemende scholen.

De firma’s Bahco, Basin Chemie, Bosch, Decadt Houthandel, Dewalt, Fakro, Festool, Lamello Begium, Lecot-Raedschelders, Leitz-Service, Lerou ijzerwaren, Makita, Pro@Work, Robaco, Silky, Sofibo, Stanley, Van Hoecke-Blum, Vanhoutte Willy en Wood-You hebben gezorgd voor de nodige financiële steun en voor heel wat mooie prijzen (machines en gereedschapsets).

Alle deelnemende leerlingen kregen trouwens een leuke attentie, als dank voor hun fantastische inzet voor de houtproef. Zij kregen allen houtlijm van Rectavit, een bouwpotlood van Bostik en een leuke giftbag met t-shirt van Snickers.

Verloop van de wedstrijd

In maart kreeg elke school alle nodige hout aangeleverd, zodat zij het hout volgens een opgelegd maatborderel konden klaarmaken.

De dag voor de eigenlijke proef werd een filmpje vrijgegeven op de website, waarop te zien was welk werkstuk er zou moeten gemaakt worden. De eigenlijke opdrachttekeningen werden pas op de ochtend van de houtproef – 14 april 2016 – doorgestuurd naar de scholen. De leerlingen konden beginnen aan hun werkstuk, en kregen hiervoor één dag de tijd. De vervaardiging van het werkstuk was een ideale combinatie van machinewerk en verplicht manueel werk. Zo maakten de schrijnwerkers-in-spé een werkstuk dat gezien mag worden…

Het was zeker geen gemakkelijke opdracht, dit was o.a. te merken aan de tijd die de leerlingen gespendeerd hebben aan hun proef. In heel wat scholen hebben leerlingen doorgewerkt tot 18 uur, het tijdstip waarop de houtproef onherroepelijk werd afgesloten…

Een lokale vakjury heeft vervolgens alle afgewerkte werkstukken grondig gecontroleerd en beoordeeld. Deze jurering gebeurde eerst regionaal, waarbij dus de regionale laureaten per afdeling bepaald werden. De beste uit elke regio en afdeling gingen door voor een tweede, Vlaamse beoordeling waaruit de Vlaamse laureaten gekozen werden.

Build for Life