15% betaalt factuur voor bouwwerken te laat, of helemaal niet

  BE   18 juli 2016 Bron: finn
De bouwsector kreunt onder het aantal wanbetalingen: 15% van de particulieren betaalt zijn factuur voor verbouwingswerken niet binnen de afgesproken termijn. Daarvan betaalt de helft uiteindelijk helemaal niet voor zijn nieuwe zonnepanelen, keuken of dak. Om tegemoet te komen aan deze problematiek lanceert Atradius een nieuwe kredietverzekering (B2C Protect) waarmee ondernemingen uit de bouwsector zich kunnen verzekeren tegen wanbetalingen van hun particuliere klanten. Daarmee zorgt het voor een absolute primeur in de sector, aangezien het voorheen enkel mogelijk was in het B2B-segment.

Cijfers van Atradius tonen aan dat de Belgische bouwsector het niet gemakkelijk heeft. Het afgelopen jaar kreeg de sector nog af te rekenen met 1.868 faillissementen. Daarmee is de sector verantwoordelijk voor bijna een vijfde van het totale faillissementscijfer in België. Het aantal wanbetalingen - de bouwsector is nog steeds de traagst betaalde in België - speelt een grote rol. En steeds vaker zijn niet enkel bedrijven slechte betalers, ook heel wat particulieren nemen het niet meer zo nauw met hun facturen.

15% betaalt te laat, of niet

15% van de particulieren betaalt niet binnen de termijn van 30 dagen. De helft daarvan betaalt helemaal nooit of onvolledig. “Hoewel het probleem misschien wat minder aandacht krijgt, is het van dezelfde grootorde als bij bedrijven. Maar het is voor bouwbedrijven wel veel moeilijker om het betalingsrisico van particuliere klanten in te schatten dan van hun B2B-klanten”, zegt Christophe Cherry, CEO van Atradius België.

Tot nu toe konden bedrijven zich niet indekken tegen wanbetalingen van particulieren. Met zijn nieuwe kredietverzekering B2C Protect maakt Atradius daar een einde aan. De verzekering is een primeur voor de sector. “We merken dat steeds meer (kleine) bouwbedrijven de particuliere markt betreden omdat ze daar met betere marges kunnen werken”, zegt Cherry. “En omdat consumenten vaak op factuur betalen, en dus met een lange betalingstermijn, leiden betaalvertragingen of gecontesteerde facturen sowieso al snel tot cashflowproblemen.”

Van 1.000 tot 50.000 euro

Met B2C Protect kunnen ondernemingen zich indekken voor de wanbetalingen van particulieren vanaf € 1.000 tot een totaalbedrag van € 50.000 (excl. btw), met een geldigheid tot maximaal anderhalf jaar. Er wordt gestart met de incassoprocedure als de factuur 30 dagen na vervaldag onbetaald blijft. 45 dagen later keert Atradius tot 90% van het niet-betaalde bedrag uit.

Lees ook:


  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • bouwinfo